Veszélyben a paprikás krumpli! Eltűnhetnek a füstölt kolbászok a boltok polcairól

Komoly döntést hozott nemrég az Európai Bizottság, melynek értelmében lehet, hogy száműzni kell a boltok polcairól bizonyos sajtokat, felvágottakat, szószokat és rágcsálnivalókat is. Az ok, hogy az ezen élelmiszerekben található aromák fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet.

Az európai élelmiszer-biztonsági szervezet, az EFSA nemrég minden részletre kiterjedő vizsgálatnak vetette alá az ízesítő aromákat, és azok egészségre gyakorolt hatását elemezték. A kutatás során pedig megállapították, hogy a népszerű és sokféle élelmiszerben megtalálható mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázattal járhat, ezért az Európai Unióban betiltják többek között a füstölt szalonnás ízesítésű csipszek árusítását is.

A döntés azonban nemcsak a nassolnivalókat, hanem számtalan egyéb terméket, így sajtokat, szószokat, leveseket, felvágottakat, kolbászokat és szalámikat is érint. Az ezen termékek előállításánál használt aromákat egyébként a hagyományos füstölés ízesítő hatásának alternatívájaként alkalmazzák, ezzel adva különlegesebb ízt az ételeknek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az egészségünket károsító potenciális hatás a füstaromákra vonatkozik, nem pedig az azokat tartalmazó élelmiszerekre, vagy azok fogyasztására.

A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik, azonban a gyártók többévnyi haladékot kaptak, így legkésőbb 2029. július 1-ig, azaz 5 éven belül meg kell változtatni a mesterséges füstaromával készített termékek összetételét. A legfontosabb információkat videóban is összegyűjtöttük.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss