Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Furmint, a bor, ami szárnyasok és tejszínes húsok mellé is tökéletes!

default user icon
MME
Szeretjük úgy emlegetni a furmintot, mint ami nagyon változatosan illeszthető az ételek mellé, legyen az egy elegáns étteremben a sommelier ajánlata egy fine dining fogáshoz, vagy egy egyszerű vacsora, amit a saját konyhánkban főztünk. De vajon ez tényleg így van?

A furmint szőlőfajta titka a savtartalmában rejlik. Ez így egyszerűen hangzik, de igaz. Az, hogy milyen gyümölcsöket, fűszereket érzünk az illatában vagy a kortyban, igazából ebben a kontextusban mindegy. Az, hogy az előételtől a desszertig, a pezsgőtől a tokaji aszúig a furmint mindenütt ott tud lenni a pohárban, az markáns, élénk savszerkezetének köszönhető. Ez az, ami miatt a legváltozatosabb stílusban tudják a borászok elkészíteni. A belőle létrejött pezsgő így lesz vibráló és eleven, a hosszabb érlelés alatt nem veszít a tartásából, az édes borok pedig nem lesznek elviselhetetlenül gejlek és sziruposak.

A gasztronómia szempontjából ez azt jelenti, hogy akár egy teljes, sok-sok fogásból álló étkezést is végig tudunk követni különböző stílusú, de csak furmintból készült palackokkal, és azt is, hogy biztos kézzel nyúlhatunk a polcon sorakozó palackokhoz, ha csak egy sima, hétköznapi vacsora mellé bontanánk bort.

Az előételek, halas és tengeri fogások mellé pezsgőt válasszunk, a reduktív, gyümölcsös furmintok jól mennek salátákhoz, sült szárnyasokhoz, a hosszan érlelt, hordós tételek tejszínes mártásokkal készülő, tartalmasabb húsos vagy zöldséges fogásokat kísérhetnek, a desszertek, kéksajtok mellé pedig késői szüretelésű édes vagy éppen aszú passzol. Kísérletezzünk bátran a furminttal a konyhánkban, akár egy-egy komplett borvacsorát is összeállíthatunk, most úgyis nélkülöznünk kell az ilyenkor megszokott kóstolókat, rendezvényeket. 

Balassa 2019

Balassa István tokaji borászt leginkább komoly, a borvidék dűlőit és talaját bemutató borairól ismerjük. Ezek a hosszabb hordós érlelést kapott, nagy testű tételek igazán egyedi borélmény nyújtanak. Azonban itt a portfólió legújabb tagja, amelynek címkéjén egy Marty McFly nevű kacsa figyel. A megszokott dizájnhoz képest teljesen új megjelenés is azt hangsúlyozza, hogy ez bizony más. Birtokbor, benne friss sárga gyümölcsökkel, érett lime-mal, bodzával, édesfűszerekkel. Kerekség és intenzív ízek jellemzik, könnyedebb a klasszikus Balassáknál, de semmiképpen nem egyszerűbb.

Homonna Rány Furmint 2018

Homonna Attila 1999-ben alapította erdőbényei pincészetét. Az igencsak elfoglalt borász számos helyen segíti tanácsaival más borászatok munkáját, amolyan „flying winemaker”-ként. Azonban a saját területeire mindig elég időt szán. A Rány – ahonnan ez a bor származik – kétségkívül hazánk egyik kiemelkedő dűlője. A korty sós-ásványos ízeiért is ez felel. Emellett édesfűszerek, érett sárga húsú gyümölcsök, vanília, borókabogyó, selyemcukor érezhető benne, citromhéjas kesernyével a lecsengésben. Egy gondosan összeállított, furminttal kísért borvacsora fénypontja lehet ez a palack.

Szűcs Pincészet Birtok Furmint 2018

A pincészet Európa mértani közepén, Tállyán található. A 7 hektáros területek a falu körüli első osztályú dűlőkben fekszenek. A minél természetesebb szőlőművelésre és borkészítésre törekszenek, hogy hűen adhassák vissza a helyi sajátosságokat. Palackjaik a bokszolós címkével összetéveszthetetlenek. A 2018-as furmint gazdag, intenzív illatú és ízű. Sok gyümölccsel, amiből kiugrik a birsalma, édesfűszerekkel és sóssággal. 2018 egy meleg évjárat volt, amit a kerek savak és a magasabb alkohol is jelez. Az izgalmassága mellett ár-érték arányban is verhetetlen. 


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves