Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fürj szilvával és zsályával

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 db fürj
  • 1 kis üveg szilvalekvár (lehetőleg házi)
  • 1 kg krumpli
  • 1 marék szilva
  • 1-2 evőkanál liszt
  • 1 csokor friss zsálya
  • egyéni ízlés szerinti fűszerkeverék (a sajátom: rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, majoranna, zsálya - amolyan provence-i jellegű)
  • 4-5 evőkanál házi kacsazsír
  • 3 dl tejszín
  • fél dl édes bor, pl. tokaji

Elkészítés

Elkészítés: A fürjeket előző nap előkészítem, 1 napig pácban érlelem. A páchoz kell 1 kis üveg szilvalekvár, fél dl tokaji bor, só, apróra vágott zsályalevél. Sütés előtt a fürjeket kívül-belül bedörzsölöm sóval, fűszerkeverékkel, hasába teszek friss zsályát.

A körethez a krumplikat meghámozom és karikákra vágom. Vas serpenyőt felhevítek, felolvasztom a kacsazsírt, a krumplikat megsózom, és aranysárgára megsütöm kb. 20 perc alatt. A végén megszórom apróra vágott zsályalevéllel és a saját fűszerkeverékemmel.

Amikor kivettem a krumplikat, a maradék zsírban pár percre megpirítom a fürjeket. Felöntöm vízzel, és kb. 30-45 percig sütöm. A végén beledobom a szilvát is és összefőzöm, amíg egy kicsit összeesik.

Kiveszem a sülteket és a szilvát. A maradék lébe teszek 1-2 kanál lisztet, simára keverem, majd felöntöm tejszínnel. Addig kavarom, amíg sima, mártás-sűrűségű lesz. Ha kell, még rakok bele 1-2 kanál szilvalekvárt.

A fürjpecsenyét a fűszeres krumplival és a mártással tálalom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss