Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Függőleges rétegű oszlopos torta

40 perc
rafinált
átlagos
8 adag
Hozzávalók
  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál liszt
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • krémhez:
  • 400 ml habtejszín
  • 250 g mascarpone
  • 200 g tejcsokoládé
  • 3 evőkanál porcukor
  • díszítéshez:
  • csokoládé forgács
  • babapiskóta

Elkészítés

  1. A sütőt 160 C fokra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral. A lisztet hozzászitáljuk a masszához és elkeverjük óvatosan. A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a cukros tojásos lisztes masszába, vigyázva, nehogy összetörjön. A tepsiket sütőpapírral kibéleljük. A masszánkat két részre osztjuk, néhányszor csapkodjuk oda a tepsit, hogy a tésztában lévő buborékok eltávozzanak belőle. 160 C fokon 18-20 perc alatt megsütjük őket. Ha megsültek, akkor óvatosan szedjük le a sütőpapírt és hagyjuk rácson teljesen kihűlni a lapokat. Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét, egy nagyobb tálban kemény habbá verjük a habtejszínt, utána hozzáadjuk a mascarponét és a porcukrot, robotgéppel összekeverjük. Végül a krémbe beleöntjük a felolvasztott csokoládét. Kész is a krémünk! A tortánk összeállítása a következő lesz: A piskóta lapokat külön - külön három egyenlő szélességű lapkákra vágjuk keresztbe. Ezután megkenjük őket krémmel. Megfogjuk az elsőt és elkezdjük feltekerni a rövidebb oldaltól kiindulva, teljesen feltekerjük, és ahol befejeződik, ott folytatjuk a másikkal a tekerést. Így mind a hat darab lapkát egy nagy spirál hengerré tekerjük fel. Ezután óvatosan tegyük egy tálcára és kenjük be a maradék krémmel az oldalát meg a tetejét. Ezután fogjuk a babapiskótákat és állítva egymás mellé illesztve odatapasztjuk a torta oldalához, a krémhez. A tetejére csokoládé forgácsot vágunk és rászórjuk. Ha készen vagyunk, tegyük hűtőbe néhány órára, hogy kellőképp megdermedjen. Jó étvágyat hozzá!

Ezek is érdekelhetnek