hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fügemousse torta sós karamell öntettel

MME MME
60 perc
bonyolult
megfizethető
12 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Tojás
  • Földimogyoró
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A mogyórot, a diót és a mandulát apróra vágjuk, tálba rakjuk, hozzákeverjük a lisztet és az olvasztott vajat. Egy villa segítségével szépen elkeverjük, formába nyomkodjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük.
  2. Amíg sül a torta, felverjük a habtejszínt, hűtőbe rakjuk. Ha porzselatint választunk, azt 1/4 bögre vízbe rakjuk. Ha lapzselatint, akkor a lapokat külön beáztatjuk.
  3. Egy üvegtálba beletesszük a tojássárgákat és a tojást, a cukrot, és a citromlevet. Vízgőz fölött folyamatos kavargatás mellett krémet keverünk belőle.
  4. Ha a krém elkészült, akkor még melegen belekeverjük a zselatint (pornál az egész masszát, lap esetén kinyomkodjuk a felesleges vizet, és úgy tesszük a masszába). Ezután jön a fügelekvár, majd a vanília. Ha már teljesen kihűlt a krém, hozzákeverjük a felvert habtejszínt két részletben.
  5. A tortaforma szélét műanyag elválasztóval kibéleljük, majd a kisütött lapra öntjük a kihűlt krémet. Legalább 6 órán keresztül hűtjük.
  6. A sós karamell elkészítéséhez kimérjük a habtejszínt, a vajat, és a sópelyhet is, kéz alá készítjük.
  7. A vizet, a citromlevet és a cukrot tűzre rakjuk, nagy lángon forralni kezdjük. Nem nyúlunk hozzá, maximum egy vizes ecsettel az edény oldalán felmászó buborékokat lemoshatjuk. Addig hagyjuk így olvadozni a cukrot, amíg szép borostyánszíne nem lesz. Ha ez megvan (kb. 5 perc), akkor lehúzzuk a tűzről és folyamatos keverés mellett belekeverjük a vanília kivonatot, a habtejszínt és a vajat. Ha már nem buborékozik, hozzákeverjük a sót is.
  8. A kihűtött fügemousse tortát szeletekre vágjuk, tányérra tesszük, és a sós karamelles mártással kínáljuk.

Nézzétek meg videón, hogyan készül a Fügemousse torta sós karamell öntettel

 

Ezek is érdekelhetnek