Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Füge és barátai

Az Édenkertből éppúgy ismert, miként a görög és római mitológiából. Az ország egyes vidékein nálunk is régóta termő füge izgalmas finomságok főszereplője lehet!

A Bibliából ismeretes, hogy Ádám és Éva, miután a tudás fájának gyümölcséből ettek, fügefalevéllel takarták szemérmüket. A görög mitológiában a bor és mámor istenéhez, Dionüszoszhoz kapcsolódott kultusza: afrodiziákumként tartották számon a fügét. A rómaiaknál is döntően a vágyakhoz kötődött, de külön jelentőségre tett szert Remus és Romulus mondájában, akik csecsemőként egy fügefa alatt leltek menedéket, ahol az anyafarkas táplálta őket.

Úgy tartják, Keopátra egyiptomi királynő legkedvesebb gyümölcse volt – híresen szép bőrének egyik titka a rendszeres fügefogyasztásban rejlett.

Természetesen a történetíró Plinius is megemlékezik az antik Rómában oly népszerű fügéről, melynek különös erőt is tulajdonítottak a büszke polgárok. Sőt, a harmadik pun háború kitörésének előzményeként is fontos szerephez jutott. Plinius beszámolója szerint Cato egy tál karthágói fügével olyan indulatokat korbácsolt a patríciusok körében, hogy azok felháborodásukban, miszerint másutt kitűnőbb füge terem, mint náluk, harcba indultak Karthágó teljes lerombolásáért.

A legendák szerint Apicius az általa tartott sertéseknek szíriai fügét adott, hogy tökéletes legyen a húsuk.  Természetesen a fügéhez kötődő legendák, hiedelmek nagyon sokfélék voltak. Tény azonban, hogy az antik Rómában télen, a szárított füge a kenyér mellett az egyik legfontosabb élelmiszernek számított. 

A délnyugat-ázsiai eredetű füge már az ókorban igen elterjedt volt a Mediterráneumban, az ókori civilizáció valamennyi államában igen korán hasznosították nem csupán gyümölcsét, de faanyagát is.

Nálunk egyes feljegyzések szerint a török hódoltság idején jelentek meg az első bokrok, talán a Gellért-hegy déli lejtőin, ma már az ország több vidékén is akadnak bőven termő fügebokrok és fügefák.

A számos alfajjal rendelkező füge gyümölcse valójában a fa vagy bokor virága: minden gyümölcsnek látszó fügében sok-sok terméssé érő virág található.

A friss füge 80%-os víz- és magas rosttartalma miatt jótékonyan hat az emésztésre, de ásványi anyagokban sem szűkölködik: kiemelkedő kalcium-, foszfor- és vastartalma. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően gyors energiaforrás, e tulajdonsága szárított gyümölcsként érvényesül igazán.

A friss füge sokkal kevésbé édes, mint aszalt példányai. Érdemes frissen fogyasztani, de akár különlegesen ízletes torta alkotója is lehet. Marcipánnal és tejszínhabbal kombinálva könnyű és felséges finomság varázsolható az ünnepi asztalra:

Marcipános fügekrémtorta

Hozzávalók:

A tésztához:
2 egész tojás (közepes méretűek)
10 dkg porcukor
15 dkg rétesliszt
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 60 %-os kakaótartalommal)
8 dkg puha vaj
1 dl főzőtejszín

A krémhez:
20 dkg friss füge
4 dl hideg habtejszín
25 dkg ricotta
10 dkg nyers marcipánmassza
5 dkg porcukor
6 lap zselatin

A tortalapra:
8-10 db friss füge
2 evőkanál szilvalekvár

A díszítéshez:
5 dkg enyhén pirított szeletelt mandula
1 evőkanál áttört szilvalekvár
1-2 db friss füge

Elkészítés: Egy 23 cm átmérőjű szögletes vagy kerek levehető aljú tortaformát sütőpapírral bélelek, a sütőt 175 fokra előmelegítem.

A csokoládét vízfürdő felett felolvasztom. Amíg kissé hűl, a két egész tojást a porcukorral fehéredésig keverem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a puha vajat, az olvasztott csokoládét és a tejszínt. Óvatosan hozzászitálom a lisztet. A keveréket az előkészített formába öntöm. 12-14 perc alatt megsütöm. Érdemes tűpróbát végezni, hogy biztosan átsüljön a vékony tortalap, de nem szabad túlsütni sem. A sütőformában hagyom hűlni.

Közben elkészítem a krémet: a fügéket meghámozom, nagyobb darabokra vágom, keverőtálba adagolom. Hozzáadom a szintén nagyobb darabokra vágott marcipánmasszát, valamint a ricottát és az 5 dkg porcukrot. Az egészet botmixerrel pürésítem.

A zselatint a csomagoláson feltüntetettek szerint 5 percre hideg vízbe áztatom, kinyomkodom, 4 evőkanál vízzel felmelegítem, még langyosan a fügekrémhez keverem. A tejszínt kemény habbá verem. A kétféle krémet óvatosan összeforgatom. 5 percre hűtőszekrénybe teszem.

Ezalatt a tortaalapról eltávolítom a karimát, és úgy bélelem ki frissen tartó fóliával, hogy mindenütt a perem tetején túl érjen a fólialap. Az így előkészített karimába visszahelyezem a tortaforma alsó lapját a tésztával együtt. 2 evőkanál szilvalekvárral vékonyan megkenem. Meghámozok és felszeletelek 8-10 db friss fügét, ezekkel borítom a tésztalapot.

A krémet rásimítom a gyümölcsös alapra. Legalább egy éjszakán át hagyom a hűtőszekrényben dermedni.

Tálalás előtt eltávolítom a peremet és a fóliát, a széleit pirított, szeletelt mandulával vonom be, a tetejére 2 evőkanál simára tört szilvalekvárból mintákat rajzolok. A tortát friss fügével és néhány mentalevéllel díszítem.

Mivel a füge édes gyümölcs, nagyon kevés cukrot adok a krémhez, így kellemesen üdítő, aromás és mással össze nem hasonlítható ízkompozíciót alkotnak az összetevők!

A füge remekül érzi magát más szezonális gyümölcsök társaságában – őszibarackkal kombinálva akár dzsemként is kiváló, de a pillanatok alatt elkészíthető házi desszertben, a cobblerben is nagyszerű párost alkotnak!

Gyors fügés-őszibarackos cobbler

Hozzávalók egy 1 literes kis sütőformához:
10 dkg finomliszt
3 dkg darált dió
5 dkg hideg vaj
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál fahéj
2 evőkanál barnacukor
1 kis méretű, enyhén felvert tojás
Kb. 2 evőkanál hideg tej
20 dkg friss füge
30 dkg őszibarack

A tetejére:
1 evőkanál barnacukor
1 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítés: Az őszibarackot forró vízbe dobom, meghámozom, nagyjából 1,5 cm-es kockákra darabolom. A fügét hámozás után hasonló nagyságúra vágom.

A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a diót, sütőport, cukrot, fahéjat. Alaposan összekeverem. A vajat apró kockákra vágva hozzáadom a szárazanyagokhoz, majd elmorzsolom. A kissé felvert tojást és 2 evőkanál tejet is a tésztához adom. Összeállítom a tésztát, majd kisebb diónyi gömböket formálok belőle. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A hőálló tál aljára halmozom az őszibarack és füge keverékét – mivel mindkettő nagyon puha gyümölcs, nincs szükség előpárolásra, amivel időt lehet megtakarítani.

A gyümölcsöket befedem a tésztagombócokkal, megszórom 1 evőkanál barna cukorral, meghintem a szeletelt mandulával. 30-35 perc alatt készre sütöm.

A tészta a tetején enyhén megpirul, a gyümölcsök kellemesen puhára sülnek – a legjobb azonnal a sütőtálból kanalazni kisebb tálakba.

Akár a fáról szedve, akár desszertben – szezonban, aki csak teheti, kóstolja meg a friss fügét!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss