Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Frissítő, üde íz: így készíts citromos bodzaszörpöt

default user icon
MME
Most van a bodza szezonja, itt az idő, hogy bodzaszörpöt készítsünk. A citrommal megbolondított finomság kicsik és nagyok kedvence lesz, érdemes beszerezni az alapanyagokat és nekiállni a munkának!

A cukrozott szörpök, szirupos üdítőitalok helyett kínáljuk a gyerekeket – és persze a felnőtteket is – házi készítésű bodzaszörppel! A bodza gyógyító hatása már régóta ismert, rengeteg ásványi anyagot, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. A citrusos íz csábító, itatja magát, így a folyadékpótlás is biztosított egy meleg, késő tavaszi napon is. A szörpöt magát gyorsan elkészítheted, igaz, a pihentetési idő több nap. A receptben megadott mennyiségből 2,5-3 liter szörp lesz.

 

 Hozzávalók:

  • 2 liter víz
  • 1 kg szirupcukor vagy 1 kg cukor + 2 dkg citromsav
  • ½ tk. borkősav
  • 3 db kezeletlen citrom
  • 15-20 db bodzavirág

Elkészítése:

  • A vizet egy közepes méretű lábasba öntjük, hozzáadjuk a szirupcukrot, vagy a cukrot és a citromsavat, valamint a borkősavat. Közepes lángon felforraljuk.
  • Amíg forr, felkarikázzuk a kezeletlen citromokat. Ha felforrt, levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd átöntjük egy tálba. Ha langyos, jöhetnek a gondosan átnézett, tiszta környezetből érkező virágok. A virágok zöld szárát minél rövidebbre vágjuk, mert a szárak mérgezőek. Ha a virágokat belehelyeztük a tálba, már csak a citromkarikákat kell hozzáadnunk, majd letakarva hűtőbe tesszük legalább 3-4 napra, közben naponta átkeverjük.
  • Az elkészült szörpalapból egy szűrőkanál segítségével eltávolítjuk a bodzavirágot és a citromot. A szörpöt leszűrjük, egy szűrőbe textilt vagy papírtörlőt rakunk, és ezen keresztül öntjük a szörpöt egy lábasba, majd ismét felforraljuk, és még forrón sterilizált, jól zárható üvegekbe töltjük. Az elkészült szörpöket hűvös helyen tároljuk felhasználásig.

Videón is megnézheted, hogyan készül a citromos bodzaszörp:

Ezek is érdekelhetnek

Friss