Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Frissítő fröccs-variációk

A nyári meleg elengedhetetlen itala a vízzel hígított bor, vagyis a fröccs, amely hűsít, szomjat olt és finoman zsongít. Erre már az ókori görögök és rómaiak is rájöttek, a vizezett verzió helyett csak ritkán, ünnepi alkalmakkor itták tisztán a bort.

Nálunk a fröccs mára igazi tudománnyá nőtte ki magát. A tökéletes keverési arányokat és az ideális fröccsnek való borok kiválasztását már sok helyütt leírták, ám az az igazság, hogy a fröccs ennél sokkal lazább, szerethetőbb ital, és szinte a végtelenségig variálható.

A fröccs klasszikus értelemben egy bor alapú ital, amit szódával hígítanak. Már a klasszikus fröccsök között is találni rendhagyó példányokat, amelyek nem simulnak bele a két alapanyag, változó arány mintába, hanem megjelenik bennük még egy íz. Ez lehet valamilyen más alkohol vagy szörp, esetleg üdítő, illetve ezek változata. A klasszikus, leltárba vett fröccsök között is találni olyat, amelyhez például málnaszörpöt kevernek, ebből többféle is létezik, van, amelyik a savanyúbb fehérbort támogatja meg az édes szörppel (Málnás), van, ahol a vörösborból készült fröccsöt erősíti a málna (Maci).

Ezen a nyomvonalon elindulva mi magunk is remek, szörpökkel dúsított fröccsöket készíthetünk. A málna mellett ideális választás lehet a bodzaszörp, a homoktövis, a levendula, az áfonya, a szeder, a csipkebogyó vagy épp az eper szörp alakban, de nyugodtan kísérletezhetünk a savasabb meggyszörp fröccsben elfoglalt helyének megkeresésével is. A szörpök felhasználásánál mindig figyeljünk oda, milyen bor képezi a fröccs alapját, hogy meglegyenek azok a harmóniák, amitől a fröccs a nyár egyik legjobb itala.

A szörpökön kívül a szénsavas üdítőitalokkal is nyugodtan kísérletezhetünk. A létező, kólával működő Kisvadász és Nagyvadász arányaiból és alapanyagaiból kiindulva megalkothatjuk a saját változatainkat. Kóla helyett nyugodtan gondolkodhatunk például a szőlő, vagyis a Traubi ízvilágában is.

A fröccsöt nem csak az ártatlan gyümölcsszörpökkel és üdítőkkel módosíthatjuk, hanem további alkoholt is keverhetünk még hozzá. A fröccsbe kerülhet pezsgő vagy habzó bor, de különféle töményebb szeszekkel is átalakíthatjuk az ital ízvilágát. Az Aperol spritz nyomán különféle keserű likőrökkel ízesíthetjük a fröccseinket, de édesebb, gyümölcsös likőrökkel, esetleg pálinkával is formálhatunk az italainkon.

Az alkoholmentes fröccsök területén akad egy igazi német klasszikus, amely bármelyik gyerekzsúr sztárja lehet, sőt a felnőtt fogyasztók között is vannak, akik kifejezetten szeretik az Apfelschorle-t, ami nem más, mint jó minőségű almalé szénsavas ásványvízzel keverve. Itt is fontosak a keverési arányok, a 60%-os almalé tartalom az igazán ideális, de ennél lazább vagy épp almásabb változatok is előállíthatóak.

Ahogy a Málnás és a Maci esetén a málnaszörp csak a lehetséges kiindulási alap, úgy az Apfelschorle is csak egy remek ötlet, amit a magunk szája íze szerint átalakíthatunk, értelmezhetünk. Az almalevet lecserélhetjük bármi másra, készíthetünk barackos, szőlős, banános, mangós, maracujás vagy épp körtés gyerekfröccsöt is, sőt ha elég bátrak vagyunk, akkor a felnőtt társaság számára megalkothatjuk ennek alkoholos változatát.

Az elkészített italunkat aztán már csak a beltartalomnak megfelelően dekorálni kell. A fröccseinkhez tehetünk citrom-, narancs- vagy lime karikát, adhatunk hozzá görögdinnye vagy sárgadinnye golyóbisokat, friss zöldfűszerekkel emelhetjük ki az ízeket, vagy a fröccsben rejtező leveknek, szörpöknek megfelelő gyümölcsdarabokat is adhatunk hozzá. A fröccshöz adhatunk még jeget kocka vagy épp zúzott jég formájában is.

A különféle variációk, dekorációk mellett azt tartsuk szem előtt, hogy a fröccs csak frissen jó, mielőtt a lelkét adó buborékok eltűnnek az italból.

Fröccs-szótár >>>

Beszéljünk a fröccsről! >>>

Aperol spritz >>>

Változatok házi limonádéra >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss