Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel a finomsággal fogadják a reptéren Ferenc pápát: szimbolikus jelentéssel bír ez az étel

default user icon
MME
Habár szigorú diétát kell követnie az egyházfőnek, a szervezők azért bíznak benne, hogy egy falatot majd eszik a direkt neki szánt étekből.

Ferenc pápa rövid időn belül második alkalommal látogat Magyarországra. A katolikus egyházfő repülőgépe pénteken landol Budapesten, sűrű programja miatt pedig beutazza a magyar főváros jelentős részét. Emiatt sok helyen forgalomkorlátozásokra kell számítani, egyes helyeken nem a megszokott menetrend szerint vagy pedig egyáltalán nem közlekednek majd a BKK járatai, illetve a parkolás is nehéz lehet a pápai útvonalon.

A Szentatya legutóbbi látogatása alkalmából a Magyar Cukrász Ipartestület egy különleges süteménnyel, az Egy falat mennyországgal készült, idén azonban nem hirdettek receptpályázatot. Ferenc pápa viszont így sem marad különleges ajándék nélkül, mivel rögtön a reptéren finomsággal várják az érkezését.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egyik munkatársa, Sümeghy Kata az otthonában nevelt kovászból, a titkárság munkatársaitól kapott alapanyagból készíti el a Szentatyának szánt kenyeret. Az ajándék ötlete a püspöki konferencia titkárától, Tóth Tamástól származik, aki olyan ételt keresett, ami jól illik a pápa egyszerűségéhez, és mint szimbólum, összetett és mély tartalmat hordoz – írja a Magyar Kurír.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Ferenc pápát a magyar nép nevében szeretnék fogadni, a frissen sült kenyeret népviseletbe öltözött gyerekek nyújtják át a Szentatyának. A szervezők remélik, hogy törni tud majd a kenyérből.

A Magyar Kurír felidézi, hogy a kenyér és a só az élet örökkévalóságának és folytonosságának szimbólumai, és aki kenyeret ajándékoz valakinek, az óvni akarja a másikat a szerencsétlenségtől és a betegségektől. Magyarországon a kenyér a család jólétét, bőségét, termékenységét szimbolizáló és biztosító alapvető táplálék, és általában valaminek a kezdetekor kap szerepet. Ezt igazolja, hogy az új esztendőt, az önálló családi életet egész kenyérrel kell megkezdeni, új házba, új lakásba is egész kenyérrel szokás beköltözni.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követhetitek a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjáról minden részletet megtaláltok a Hír TV oldalán.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss