Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Frissen fagyasztott finomságok

Gyümölcsöt magozni, passzírozni, órákig főzni, majd dunsztolni, lecsót befőzni manapság sokunknak se időnk, se kedvünk. Ha mégis megőriznéd a nyári ízeket télire - és van egy méretes mélyhűtőd – a dolog pofonegyszerűvé válik. Próbáld ki!

Legfontosabb alapszabály, hogy mindig csak ép, érett, egészséges zöldséget, gyümölcsöt használjunk. Egy-egy előrecsomagolt adag súlya ne haladja meg az egy kilogrammot, ellenkező esetben nem fagy át tökéletesen az élelmiszer. Minél gyorsabb a hűtési folyamat, annál kevésbé károsodik a gyümölcsök, zöldségek vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ezért először a gyorsfagyasztó-térbe (a legfelső polc vagy rekesz) tegyük a zöldségeket (-18 C), mert itt a vízkristályok azonnal megfagynak, és a növényi sejtfalat nem repesztik szét. 24 óra elteltével tehetjük át a tároló hűtőrekeszbe. Ha több adagot fagyasztunk egyszerre, állítsuk át készülékünket gyorsfagyasztás funkcióra, mert ekkor a gép folyamatosan, kikapcsolás nélkül dolgozik. (Ne felejtsük el egy idő után visszaállítani!)

Tálcán, szemenként
A frissen szedett gyümölcsöt ugyan semmi nem pótolhatja, de ha sok van belőle, érdemes mélyhűteni. Átlagosan egy évig tárolhatók -18 C-on. Különösen jól fagyaszthatók: sárgabarack, szilva, cseresznye, eper, egres, málna, szeder. A szemes gyümölcsöt (eper, málna) terítsük tálcára, így fagyasszuk, hogy gurulós maradjon, ha jó kemény már, akkor öntsük zacskóba vagy dobozva – így a szemek nem tapadnak össze. A görögdinnyét nem, de a sárgadinnye húsát kockákra vágva kis citromlével meglocsolva fagyaszthatjuk.

Télen lekvárt
Ha nyáron nincs időnk lekvárt főzni, nyersen kevert dzsemet készíteni, elég csak megtisztítani a belevalókat, majd a fagyasztóba tenni. Nyugodtabb téli hétvégéken aztán elővehetjük, befőzhetjük – nincs, aki észrevenné a turpisságot.

Só nélkül
A zöldségeket alaposan tisztítsuk meg, és közel egyforma darabokra aprítva, aprítva tegyük a mélyhűtőbe. Kerüljük a sózást, mert a só csökkenti a fagyáspontot. Egy-egy adagban annyi mennyiséget fagyasszunk le, amit egy alkalommal el is fogyasztunk.

Hamarabb elkészül
A mélyfagyasztott zöldségek főzési ideje kb. 1/3-ával kevesebb, mint a friss zöldségeké, mivel a fagyasztás során a sejtstruktúra átalakul.

Bőkezűen csomagolva
A csomagoláson nem érdemes takarékoskodni, ez gondoskodik arról, hogy az ételek megőrizzék ízüket, aromájukat, friss állagukat. Például, ha kiszakad a zacskó vagy kinyílik a doboz, az étel levegővel érintkezik, ezáltal kiszárad vagy átveszi más, hasonlóan járt ételek szagát. Ha ráírjuk a csomagra - alkoholos filctollal írt címkére, mert az nem ázik át -, mit tartalmaz, elkerülhetjük, hogy borsó helyett egrest vegyünk elő.

Előtte blansírozzunk
Tök, patisszon, padlizsán, cukkíni kivételével a zöldségeket fagyasztás előtt célszerű blansírozni. Azaz pár percre tegyük forró vízbe, majd hideg vízbe mártva hűtsük le.

Élelmiszerek blansírozási ideje
Alma: 1/2–1 perc
Körte (kompót): 2–3 perc
Karfiol: 2–4 perc
Zöldbab: 3 perc
Zöldborsó: 2 perc
Káposzta: 1-2 perc
Karalábé: 2-3 perc
Sárgarépa: 3 perc
Zöldpaprika: 2-3 perc
Gomba: 3-4 perc
Kelbimbó: 3 perc
Spárga: 3 perc
Spenót: 2 perc
Vöröskáposzta: 3 perc
Kelkáposzta: 2 perc
Kukorica: 6 perc

Ezek is érdekelhetnek

Friss