A friss vegyes saláta elkészítéséhez a salátaféléket megmossuk, megszárítjuk, majd fajtától függően leveleikre szétválasztjuk. A meghámozott sárgarépát szálasra vágjuk, a megtisztított újhagymát felkarikázzuk, a keménytojásokat 8-8 cikkre daraboljuk. A hideg vízzel leöblített metélőhagymát lerázzuk és finomra aprítjuk.
Az öntethez a tejfölt krémesre keverjük a joghurttal és a citromlével, majd beleforgatjuk a metélőhagyma felét. Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.
A házi kruton elkészítéséhez a megtisztított fokhagymagerezdet durvára aprítjuk, és a serpenyőben felhevítettolajon megpároljuk. A toastkenyeret is a serpenyőbe tesszük. A szeleteket mindkét oldalonmegpirítjuk, majd felkockázzuk.
A saláta előkészített hozzávalóit óvatossan összeforgatjuk, majd megszórjuk a fokhagymáskrutonnal és a maradék metélőhagymával. Az öntetet külön tálaljuk.