Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tavaszi zöldség, amit ne hagyj ott a piacon

Az ínséges tél után a tavasz megannyi csábító finomsággal vár minket. A március és az április már a karalábé, a medvehagyma, a spenót, a sóska és a retek uralmáról szól. Ezekkel az alapanyagokkal rengeteg finomság elkészíthető, íme néhány ötlet, hogy mi mindenhez használhatók a tavaszi zöldek!

1. Medvehagyma

A medvehagyma töretlen népszerűségnek örvend, ami nem is csoda, hiszen kellemes, harmonikus, semmivel össze nem téveszthető íze és lágy, fokhagymás illata tényleg ellenállhatatlan. A medvehagymát sokféleképp felhasználhatjuk kisebb vagy nagyobb mennyiségben. Ízesíthetünk vele sajtkrémeket, túrókrémeket, salátákat, készíthetünk belőle pestót, hozzáadhatjuk a reggeli rántottához, belekeverhetjük egy quiche töltelékébe, de péksüteményeket, kifliket, pogácsákat is ízesíthetünk vele.

A levesek terén is hódít a medvehagyma. Tejszínnel lazítva, krumplival vagy bármilyen más zöldséggel keverve kellemes, fokhagymás krémleves válhat belőle. A különféle szószok és mártások terén is nyugodtan használhatjuk a medvehagymát, könnyedén ízesít, s ha ügyelünk a mennyiségre, akkor más fűszerek számára is hagy némi teret. A húsokhoz töltelékként is adható, illetve az elkészített pestóval szintén végtelen számú fogásba csempészhetünk egy kis medvehagymás tavaszt. 

2. Retek

A retek szintén igazi sláger, bár mostanában nem minden esetben a gumóért rajonganak a gasztroőrültek, hanem a levelét részesítik előnyben. Míg a retek maga főleg a hidegtálakon, szendvicsekben, salátákban és reggelizőasztalokon jut érvényre, addig a reteklevél – akárcsak a medvehagyma – jó alapja lehet egy salátának, készülhet belőle pesto vagy akár leves, főzelék, mártások, esetleg smoothie (zöldségturmix) is.

A zsenge és ropogós piros retek mellett érdemes a fehér sörretekkel is barátkozni. Nyersen is nagyon finom, karikázva szendvicseken, kockázva salátákban tökéletes, de cikkekre vágva serpenyőben vagy sütőben sütve egészen új arcát mutatja meg. Krémes, omlós, tökéletes köret, ráadásul 10 perc alatt átsül, egy kis kakukkfűvel és borssal megszórva még finomabb, ráadásul alig van benne kalória. 

3. Karalábé

A karalábé esete szintén sokban hasonlít a retekéhez, hiszen az utóbbi években lassan tudatosul bennünk, hogy a korábban lecsavart és azonnal elhajított karalábélevél nagyon kellemes és változatosan felhasználható alapanyag. A karalábélevélből főhet leves, főzelék, elkészíthetjük rakottasan, tölthetjük is, illetve ezekben a fogásokban nyugodtan ötvözhetjük a karalábéval.

A karalábé nyersen kitűnő salátazöldség, nagyon jó alanya sokféle levesnek, mint például a húsleves, de önmagában is érdemes belőle levest főzni. A karalábéból nagyon finom főzelék válhat, de elkészíthetjük rakottasan is. Igazi klasszikus még a töltött karalábé, illetve a mostanság kedvelt zöldségfasírozottaknak is jó alapot kínálhat.

4. Sóska

A levelek vonalán továbbhaladva, ott figyel a rendkívül megosztó sóska, amellyel sokan egy bölcsődei vagy óvodai menzán kóstolt, rosszul elkészített fogásnak köszönhetően nem nagyon szimpatizálnak. A sóskának érdemes még egy esélyt adni, hiszen nem csak egészséges, hanem jól elkészítve nagyon finom is. Sóskából készülhet saláta, leves, főzelék, mártás vagy éppenséggel turmix.

A sóskát érdemes finoman édesíteni, krémesíteni, amihez jó alap lehet a tejszín vagy éppenséggel a mascarpone. Ezen kívül plusz cukrot, mézet vagy valamilyen más, természetes édesítőszert is tehetünk bele, ami a növény savasságát ellensúlyozni tudja. Sóskát adhatjuk rántottához, omletthez, rizottóhoz is, de ideális tölteléke lehet a franciák kedvelt lepényének, a quiche-nek is.

5. Spenót

A spenótnak szintén folyamatosan meg kell küzdenie a jó hírnevéért, bár – többek között - az olasz konyha térnyerésének hála a spenótos fogások egyre jobban elfogadottá válnak. A klasszikus spenótfőzelék mellett így a levelek kapcsán felmerülhet bennünk a saláta lehetősége (ehhez minden esetben javasolt bébispenótot vagy zsenge spenótot vásárolni), valamint a spenóttal, sajttal töltött cannelloni hívogató képe.

A spenót tényleg ideális töltelék, a tojásos, sajtos, túrós ételekkel remekül harmonizál. Spenót adható gyúrt tésztákhoz, péksüteményekhez, különféle húsokhoz, zöldségekhez szánt töltelékekhez. Készíthetünk belőle mártást, amelyet azután kífőtt tésztához, húsokhoz vagy épp krumplinudlihoz is kínálhatunk. Mivel a spenótos fogások kedvelik a fokhagymás ízeket, így jól kombinálható a medvehagymával, amely kitűnő fűszere ennek az alapanyagnak.


Ezek is érdekelhetnek

Friss