Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Frankfurt – Gourmet Gallery, október 14-18. – a kulináris élvezetek gyűjtőhelye

Október közepén évről évre a világ minden tájáról érkeznek könyvkiadók, menedzserek, könyvkereskedők, szerkesztők, írók, fordítók, híres emberek, no és persze információra éhes olvasók, tv-csatornák munkatársai, rádióállomások tudósítói Frankfurtba.

Az idén 61. alkalommal megrendezett Frankfurter Buchmesse – mely a világ legrangosabb és egyben legnagyobb nemzetközi könyvvására – október 18-án zárta kapuit. A közel 7000 standon majdnem100 ország kiadója állította ki könyveit, kínálta és vásárolta könyvjogok tömegét, beszélgetett, barátkozott egymással. A különféle konferenciákon, felolvasásokon, programokon megszámlálhatatlan sokaság vett részt. A hatalmas „Messe” területén 10 000-nél több újságíró, számos könyvtári szakember, író és majdnem 291 000 civil látogató is megfordult.

A 2009-es év díszvendége Kína volt, de nem csupán e hatalmas ország sokszínűségéről kaphatott képet a látogató, hanem a kor izgalmas kihívásaira gyorsan reagáló vásárigazgatóság újításának köszönhetően a (többek között nemzetközi könyvkiadóknak, fordítóközpontnak is helyt adó) hatalmas 5-ös számú csarnok Gourmet Gallery részlegében a kulináris örömök iránt fogékony közönség is igen különleges élményben részesült.

A könyvvásárok történetében első ízben egy erre elkülönített 400 nm-es területen 11 ország 60 kiállítója mutatta be enni és főzni szerető ínyenceket csalogató legfrissebb kiadványait, a legújabb gasztronómiai trendeket, a kultúrtörténeti, képzőművészeti munkák étkezésre fókuszáló nyomtatott és digitális újdonságait.

A könyvek mellett számos nyelven tanulmányozhatták az érdeklődők az étkezéssel, ételkészítéssel foglalkozó folyóiratok széles skáláját is.


Könyvbemutatókkal tarkított pódiumbeszélgetéseken találkozhatott a közönség a népszerű vagy épp különleges témájú könyvek szerzőivel, kiadóival, szakértőkkel. A látványkonyhában pedig többek között maláj, norvég, argentin, német sztárséfek szórakoztatták a hallgatóságot, miközben remek fogásokat készítettek.

A gasztronómia iránti rendkívüli nemzetközi figyelemnek és fogékonyságnak köszönhetően a különféle népek konyháit ismertetők mellett a tematikus (előételek, levesek, halak, húsok, vegetáriánus konyha, molekuláris gasztronómia, csokoládé, bor stb.) szakácskönyvek, az utazással egybekötött helyi specialitásokat bemutató színes albumok, valamint a nemzetközi médiából ismert arcokat, sztárszakácsokat bemutató kötetek is szép számmal képviseltették magukat.

További érdekességként a Gourmand World Cookbook Awards (az “ínyencvilág szakácskönyve” díjazottjainak) exkluzív kiállítása is megrendezésre került.

Itt szembesülhetett a szakmai és a laikus közönség elsőként a nagy séfektől a tévészakácsokig ívelőn az ételkészítés szórakoztató világát bemutató igencsak vaskos Celebrity Chefs című munkával is.

A nyomtatott és digitális gasztronómiai kiadványok, valamint a televíziók sokaságának egymásra hatása szinte sokkoló erővel koncentrálódott itt egy helyen.  

A házi koszt felbecsülhetetlen jelentőségét méltató beszélgetések és könyvek széles tárháza képezte talán a mindenki számára hozzáférhető szegmenst. A fűszerek izgalmas világát, a regionális konyhák titkait, vagy a molekuláris gasztronómia újdonságait, hovatovább a média szemléletformáló erejét bemutató és a digitális konyhaművészet lehetőségeiről folytatott eszmecserék sokasága már egészen más dimenzióba kalauzolta az érdeklődőket.

A tévészakácsok világának kulisszatitkaiba is bepillantást engedő programokkal tarkított eseménysorozaton rengeteg információ cserélt gazdát 5 nap alatt, no és mindezt természetesen étel-, fűszer-, bor-, pezsgő- és csokoládékóstolók is színesítették.

De nem csupán a vásár területére szorítkozott az olvasási és étkezési örömök összeboronálása iránti igény, hanem a város számos pontján cukrászdák, édességboltok, éttermek is igyekeztek sokrétű élménnyel becsalogatni a jó ételek és italok kedvelőit.

No és a ráadás: 2010 februárjában Párizsban hol máshol - szakácskönyvvásárt rendeznek! 


 

Ezek is érdekelhetnek