A tojásokat beleütjük egy tálba, sózzuk, és megszórjuk a cukorral, hozzáadjuk a tejet, és 2 dl szénsavas ásványvizet, majd simára keverjük.
Ezután hozzászitáljuk a lisztet, és simára keverjük, csomómentesre. (Keverés közben, ha szükséges, adjunk hozzá még ásványvizet.)
Ezután hozzáadjuk az olajat, majd szintén simára keverjük, és legalább egy fél órát állni hagyjuk, mielőtt hozzálátnánk a sütéshez.
Végül enyhén olajozott palacsintasütőben, egyesével, a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk.
Egy narancsnak lereszeljük a héját. Két narancsot kifilézünk, majd felvágjuk nagyobb kockákra. A másik két narancsnak kifacsarjuk a levét.
Egy serpenyőbe beletesszük a cukrokat, hozzáadunk 1 evőkanál hideg vizet, és elkezdjük karamellizálni.
Amikor már szép világos barnára karamellizálódott, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a felkockázott vajat és a reszelt narancshéjat, majd összekeverjük.
Ezután hozzáadjuk a kifacsart és a 100%-os narancslét, a likőrt (vagy rumot) a vaníliás cukrot, majd visszatesszük a tűzre, és kevergetve addig főzzük, míg elkezd kissé sűrűsödni.
Ekkor hozzáadjuk a felkockázott narancsot, óvatosan összekeverjük, és tovább főzzük 1-2 percig, arra figyelve hogy a narancskockák nehogy túlfőjenek, majd levesszük a tűzről.
A kisült palacsintákat összehajtjuk, majd belehelyezzük a narancsszószba, és hagyjuk, hogy kissé magába szívja a szószt.
A mascarponéhoz hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverjük.
A habtejszínt kemény habbá verjük, majd összekeverjük a mascarpone krémmel.
A mandulaforgácsot egy serpenyőbe tesszük, és állandó keverés mellett, pár pillanat alatt megpörköljük. Ezután rögtön kiöntjük egy tányérba, nehogy a meleg serpenyőben megégjen.
Tálaláskor helyezzünk 2 db palacsintát a tányérra és locsoljuk meg a narancsos szósszal, majd kanalazzuk mellé a mascarponekrémet, szórjuk meg a pörkölt mandulaforgáccsal, és úgy kínáljuk. Kb. 8 db palacsinta készül ennyi hozzávalóból. - kgizike
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!