Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak magyarosan jó! Így lesz tökéletes a franciák lecsója, azaz a ratatouille

default user icon
MME
Ami nekünk a lecsó, az a franciáknak a ratatouille. Az egyszerűtől a kifinomultig számos változatban készítik, és művészi módozatát az egész világ megismerhette az azonos című animációs filmből.

A provence-i konyha ikonikus nyári egyételének számító ratatouille eredetileg a Nizza környékén élő szegény emberek eledele volt. Elnevezése a provánszi nyelven maradékot jelentő „rata” és a francia „touiller” – összedobni, keverni – szavakból származik.

Mi kell hozzá?

Alapja húsos paprika, hámozott paradicsom, padlizsán, cukkini, (lila) hagyma, fokhagyma és olívaolaj. Létezik gombával és olajbogyóval gazdagított, padlizsán nélküli vagy csak paprikás ratatouille is.

Minden esetben fontos az összetevők minősége: minél frissebb zöldségeket, nap érlelte paradicsomot, frissen tépett fűszernövényeket és hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat válassz.

Az ízesítéshez használj provence-i fűszereket: főleg rozmaringot, kakukkfüvet, borsikafüvet, bazsalikomot, valamint tetszés szerint oregánót, majoránnát, levendulát. Ne feledkezz meg a (tengeri) sóról és a fekete borsról sem!

Hogyan készül?

1. Hagyományosan

Süsd meg külön-külön az összes durvára darabolt zöldséget kevés olajon, majd öntsd össze serpenyőben, és együtt főzd készre. Így marad meg leginkább az ízük és illatuk.

2. Gyorsan

Egyszerűbb, ha a zöldségeket együtt főzöd meg. Így időt és kalóriát spórolhatsz (hiszen kevesebb olaj kell), viszont az ízek kevésbé karakteresek, mint a klasszikus módszernél.

Gyors serpenyős ratatouille

2 adaghoz darabolj falatnyira 1/2 db cukkinit és 1 db vastag húsú paprikát, vágj negyedekre 6 db kisebb csiperkegombát, karikázz fel 3 ek magozott fekete olajbogyót, továbbá apríts finomra 1 gerezd fokhagymát, valamint 1/2-1/2 szál kakukkfüvet és rozmaringot. Futtasd meg a fokhagymát 1 ek felhevített olívaolajon, és pirítsd tovább az előkészített zöldségekkel együtt 3-4 percig. Adj hozzá 10 dkg hámozott konzerv paradicsomot a levével együtt, forgasd bele az olajbogyót és a zöldfűszereket, majd forrald fedő alatt kb. 10 percig. Végül ízesítsd sóval, borssal.

3. Gratinírozva

A legegyszerűbb a sütőben készíthető változat, amihez szinte alig kell zsiradék, így kimondottan diétás, könnyű étel. Ráadásul felettébb mutatós, és nem kell mellette állnod, amíg elkészül.

4. Ahogy Remy főzi

A 3D számítógépes animációs technikával előállított L’ecsó (Ratatouille) című moziban egy szakácsnak álló Remy nevű patkány főzi meg a címadó ételt.

A filmvásznon az ételkritikusnak feltálalt zöldségtornyot valójában Thomas Keller Michelin-csillagos amerikai séf kreálta, aki a Confit Byaldi nevet adta az ételnek. Ez lényegileg annyiban különbözik a klasszikus ratatouille-tól, hogy a vékonyan felszeletelt nyers zöldséget sült paprikából, fokhagymából és paradicsomból pürésített alapon kell elrendezni, majd letakarva a sütőben megpárolni. A pontot az i-re az olívaolajból, balzsamecetből és mézből kevert öntet teszi fel.

Mi illik hozzá?

Az önmagában hidegen és melegen egyaránt fenséges zöldségétel laktatóbb, ha friss, ropogós héjú bagettel, esetleg párolt rizzsel, kifőtt tésztával vagy polentával tálalod.

A franciák szívesen fogyasztanak mellé sült és grillhúsokat vagy halat. A ratatouille-ba azonban sosem kerül húsféle, ezért a vegetáriánusok, sőt a vegánok is kedvelik.

Töltelékként, illetve feltétként lasagnéhoz, pizzához és pitéhez használhatod.

Vegán francia lepény (galette) ratatouille-jal

Egy 5-6 adagos lepényhez 25 dkg tönkölylisztet vegyíts el 1/2 tasak sütőporral és 1/2 tk sóval, gyúrd simára 1/2-1/2 dl olívaolajjal és vízzel, majd folpakba csomagolva pihentesd a hűtőben legalább 1 órát. Szeletelj fel és forgass össze némi olívaolajjal 1-1 db közepes sárga és zöld cukkinit, 1-2 db érett paradicsomot és 1 fej hagymát, hagyd állni 10 percig, majd szétterítve süsd vagy grillezd puhára a 200 fokos sütőben. Közben 2-3 gerezd fokhagymát turmixolj össze 10 dkg selyemtofuval és 1 dl zabtejszínnel (bioboltból), majd ízesítsd sóval, borssal. A sütőpapíron kerek lappá nyújtott tésztán rendezd el a zöldséget úgy, hogy körben egy 3-4 cm-es sáv szabadon maradjon. Szórd meg 1 kis csokor aprított petrezselyemmel, kanalazd rá a zabtejszínes keveréket, majd hajtsd rá a túllógó tésztát és kend meg zabtejszínnel (vagy elkevert tojással, ha nem vagy vegán). Végül süsd a lepényt 200 fokos sütőben 20-25 percig.

Jó tanácsok

- A zöldfűszerek közül a bazsalikom különösen érzékeny a hőre, ezért ezt csak a főzés végén tedd az ételbe.

- A ratatouille-t már a fogyasztás előtti napon elkészítheted, mert – a töltött káposztához hasonlóan – jót tesz neki a többszöri melegítés.

- A maradékot botmixerrel összeturmixolhatod szendvicskrémnek.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss