Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Francia csemegék - a filmvásznon és az asztalon

A francia filmek éppúgy legendásak, ahogyan a francia ételek. Mindkettőt stílus, fantázia, különleges ízlés jellemzi. A hagyományosan április közepén megrendezett Francia Filmnapok kapcsán belemerültünk az új gall alkotásokba, s közben kedvet kaptunk a francia konyha remek fogásaihoz is!

Egyedül nem megy

A boldogság közelebb van, mint gondolnád!
Négy teljesen különböző személyiség története, akiket a sors mégis összehoz. Camille, az anorexiás festőnő, aki éjszakai takarításból tartja el magát, Franck a zseniális, de faragatlan szakács, Paulette az élete alkonyán lévő nagymama, valamint a fiatal arisztokrata, Philibert, mind-mind magányos emberek. A sors furcsa fintorának köszönhetően, életük mégis összefonódik, így megtanulják egymást tisztelni és szeretni. Rájönnek, hogy együtt erősebbek és megvalósíthatják álmaikat. A film alapjául szolgáló Anna Gavalda-regény hazánkban nagy sikert aratott.

Eredeti cím: Ensemble, c’est tout
Műfaj: romantikus dráma
Rendező: Claude Berri
Szereplők: Audrey Tautou, Guillaume Canet, Laurent Stocker
Játékidő: 97 perc
Francia nyelven, magyar felirattal
Forgalmazó: Best Hollywood

 

Karamell

A bejrúti nők édes-keserű élete.
Öt nő és egy bejrúti szépségszalon. Layale, a gyönyörű fodrászlány egy házasember szeretője. Képes otthagyni a vendégeit vizes hajjal, ha a férfi alkalmi légyottra hívja. Nisrine az esküvőjére készül, és legfőbb gondja az, hogyan tudná konzervatív vőlegénye előtt eltitkolni, hogy nem ő az első férfi az életében. Rima a saját neméhez vonzódik, és szerelmes lesz az egyik vendégükbe. Jamale, a lányok középkorú barátnője, egyedül neveli gyermekeit, és elkeseredett harcot vív az öregedés ellen. A szomszéd szabóságban dolgozik Rose néni, aki egész életét bolond nővére ápolásának szentelte, és akit életében talán először talál meg a szerelem. Női sorsok egy olyan társadalomban, ahol a konzervatív hagyományok a mai napig befolyásolják a nők életét...

Eredeti cím: Sukkar banat
Műfaj: romantikus vígjáték
Rendező: Nadine Labaki
Szereplők: Nadine Labaki, Yasmine Al Masri, Joanna Moukarzel, Gisele Aouad
Játékidő: 95 perc
Arab és francia nyelven, magyar felirattal
Forgalmazó: Budapest Film

 

Angel

Vigyázz mire vágysz, mert a végén megvalósul!
Angel Deverell története az 1900-as évek elején játszódik az Edward-kori Angliában. A vidéki boltosnő lánya kamaszkori romantikus fantáziáit nemcsak gondolatban, hanem papíron is kiéli. Amikor a sok visszautasítás után egy londoni könyvkiadó vállalja egyik regényének kiadását, úgy tűnik, hogy Angel vadromantikus történetei saját életében is valóra válnak. A nagyközönség habzsolja a regényeit, és a hirtelen jött hírnév és gazdagság hamar a lány fejébe száll. Vidéken kastélyt vásárol és kiveti hálóját álmai férfijára, titkárnője bátyjára, a festőművész Esmére. A regényei hősnőinek életét élő Angelnek azonban ki kel lépnie képzelt álomvilágából, és szembe kell néznie az I. világháború szörnyűségeivel, csakúgy, mint zátonyra futott házasságával.

Eredeti cím: Angel
Műfaj: romantikus dráma
Rendező: Francois Ozon
Szereplők: Romola Garai, Sam Neill, Lucy Russel, Charlotte Rampling
Játékidő: 134 perc
Angol nyelven, magyar felirattal
Forgalmazó: Budapest Film

 
Csak egy csók

Egy csók, ha csattan…
Egy férfi és egy nő találkozik az utcán, és azonnal felizzik köztük a vonzalom. Hamarosan már egy bárban beszélgetnek, de amikor Gabriel búcsúzóul megcsókolná Emilie-t, a nő elmesél egy történetet arról, hová vezethet egyetlen csók... Judith és Claudio boldog házasok, ám amikor a nőt legjobb barátja, Nicolas megkéri, hogy segítsen feloldani a másik nemmel kapcsolatos gátakat benne, hamarosan ráébrednek, hogy vonzódnak egymáshoz. A francia Emmanuel Mouret a párkapcsolatok természetét érzékenyen és szórakoztatóan boncolgató vígjátéka arról szól, hogy néha a saját vágyainkkal a legnehezebb szembesülni. Egyszerre elegánsan kifinomult  és karikírozottan őszinte, mintha Woody Allen találkozott volna Eric Rohmerrel.

Eredeti cím: Un baiser s’il vous plait
Műfaj: romantikus vígjáték
Rendező: Emmanuel Mouret
Szereplők: Emmanuel Mouret, Virginie Ledoyen, Julie Gayet
Játékidő: 100 perc
Francia nyelven, magyar felirattal
Forgalmazó: Budapest Film

 
Paris

A mindennapi élet párizsi kórusa
Pierre Párizsban él és szívátültetésre vár. Állapota teljesen új és eddig ismeretlen szemszögből láttatja vele a világot, minden, amiben idáig hitt, most átértékelődik benne. Miközben éppen a halállal néz szembe, az élet igazi értékeit véli felfedezni, nem csak saját, hanem mások életében is. Hirtelen meglátja a szépséget a piaci árusokban, a pékben, egy szociális munkásban, egy táncosban, egy építészben, a hajléktalanban, egy egyetemi professzorban, egy manökenben, egy kameruni bevándorlóban… Felfedezi, az élet sokkal sokszínűbb és teljesebb, mint korábban gondolta.

Eredeti cím: Paris
Műfaj: romantikus dráma
Rendező: Cédric Klapisch
Szereplők: Juliette Binoche, Romain Duris, Karin Viard, Zinedine Soualem
Játékidő: 130 perc
Francia nyelven, magyar felirattal
Forgalmazó: SPI International

 

Lucky Luke – Irány a vadnyugat

A legfranciább amerikai seriff
New York, 1855. A bíróság immár x-dik perükre idézi be a Daltonokat. De a négy borzadalom megszökik és gondosan kirabolja a város összes bankját. Az őrült üldözés folyamán csak Joe Daltonnak marad ideje, hogy elrejtse a dugipénzt, még mielőtt Lucky Luke megérkezne. Mindezt egy bevándorló csoport szekerében kivitelezi. Az emigránsok régi telepesek, akiket egy gátlástalan gazember kifosztott, és csak 80 napjuk van, hogy elérjenek Kaliforniába és visszaszerezzék földjüket. Valóságos versenyfutam indul a zsebórával szemben… A mi magányos cowboyunk hajlandó segíteni a bátor emigránsoknak. Miközben az elvadult Nyugat csapdáival kell szembenéznie, a Daltonokat is vissza kell kísérnie fegyházukba, akik másra sem gondolnak, mint hogy hogyan tudnák megkaparintani lóvéjukat…

Eredeti cím: Tous à l''Ouest: Une aventure de Lucky Luke
Műfaj: animációs film
Rendező: Olivier Jean-Marie
Játékidő: 85 perc
Szinkronizált
Forgalmazó: SPI International

 

A rövidfilmek Mozartjai című, díjnyertes francia rövidfilm-összeállítás is tartogat csemegéket.

A Szent-Lakoma
Hurrrrááááá! Holnap november 40! De vajon miről nevezetes ez a furcsa dátum? Mi másról, mint a Szent-Lakomáról, az ogrék legnagyobb ünnepéről! Ha tehát még soha nem fogtak gyereket, siessenek, és … jó vadászatot!

A cukortartó második élete
Egy öregember kószál hajnalban Montreuil utcáin. Kóborlásai és véletlen találkozásai során furcsa tárgyakat gyűjtöget össze. De vajon mit remél e sok értéktelen kacattól?

Ezek mellett bemutatják az Ellenállni a remegésnek, La difunta correa, A zsebtolvajok Mozartja, A kabát és a Vasárnap van című alkotásokat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss