hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Francia (burgundi) marharagu (Boeuf bourguignon)

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A húst kb. 3x3 cm-es kockákra daraboltam. 1 darabolt vöröshagymát, 3 darabolt fokhagymát, babért, szemes borsot, kakukkfüvet és csokorba kötött zeller- és petrezselyem zöldjét dobtam rá, felöntöttem a borral, összekevertem, lefedve 1 napig a hűtőben pácoltam.

Másnap a húst kiszedegettem a pácléből, kicsit megnyomkodtam, hogy sok páclé ne maradjon benne a későbbi pirítás miatt, papírtörlőre szedtem, a páclevet leszűrtem.

A szalonnát kisujjnyi csíkokra aprítottam, a répát, pórét, ujjnyi vastagra karikáztam, a nagyobb gombákat csak a tönkjénél vágtam félbe, a zellert nagyobb kockákra aprítottam.

5 literes fedeles sütőedényt (ami sütőbe mehet) előkészítettem.

Egy tapadásmentes serpenyőben felhevített zsiradékon előbb a szalonnát sütöttem ki, szűrőlapáttal félretettem, utána a gombát pirítottam, amit szintén félretettem. Némi zsiradék hozzáadása után a húst több részletben pirítottam magas hőfokon folytonosan kevergetve, hogy mielőbb kérget kapjon. Az így elősütött húsadagokat a sütőedénybe gyűjtöttem.

Egy másik serpenyőben felhevített zsiradékon az aprított répát, zellert, pórét együtt addig pirítottam, ameddig enyhe pírt kapott, majd rádobtam az aprított vöröshagymát, fokhagymát, tovább pirítottam, legvégül meghintettem a liszttel. Felöntöttem a páclével, elkevertem, és a sütőedényben várakozó húsra öntöttem. Enyhén sóztam, borsoztam, alufóliával az edényt a pereme körül lezártam + fedőt tettem rá, felforraltam, és előmelegített 160 fokos sütőbe toltam, ahol 2 órát párolódott.

2 óra múltán óvatosan belekevertem a félretett szalonnát, a gombát, szükség szerint további sóval, borssal fűszereztem, visszafedtem, és 1 órára visszatoltam a sütőbe.

Tálalás előtt pihentettem, közben elkészítettem a köretet, ami egészben főtt burgonya vajban átpirítva petrezselyemmel megforgatva, és külön kívánságra vajra szedett főtt spagetti volt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss