Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Főzzünk teával!

Bár elsőre meglepő, de ahogyan a világban járunk, tapasztalhatjuk: bizony a teát nemcsak inni lehet! Készíthetünk belőlük – vagyis inkább a segítségükkel – remek, ízletes ételeket is.

Ételek és teák

A tea a borhoz hasonlóan sokoldalú partner a kulináris élvezetekhez, de kevésbé nyomja el az étel eredeti ízét, és biztosan nem leszünk tőle másnaposak. Jó ötlet az egyes fogások között teát inni, mert – a kávétól eltérően – a tea nem veszi el az étvágyat, viszont átmossa az ízlelőbimbókat és újult erővel állhatunk neki a következő tál ételnek.

 

 

A zöld teákat párosíthatjuk halakkal, tengeri herkentyűkkel, de jól illenek a gyümölcsökhöz és a salátákhoz is – akárcsak a fehérborok. A zöld tea kiválóan fogyasztható sültekhez és panírozott ételekhez is, mert hatóanyagai elősegítik a nehéz, olajos ételek emésztését. A japán zöld teákat (Sencha, Genmaicha), gőzöléssel nyert friss ízük miatt, gyakran fogyasztják a hagyományos, sokszor nyers halakat, osztrigát kínáló japán konyha ételeihez. A hevítéssel készült, kicsit füstösebb, erősebb aromájú kínai zöld tea (jázmin, Lung Jin) salátákhoz és baromfiételekhez nagyon finom.

Az oolong teák erősebb és fűszeresebb ízűek, testesebb öntetük enyhén édeskés utóízű. Az enyhén fermentált puochong teák mindenféle tengeri herkenytűhöz (kagyló, rák, osztriga) jól illenek, az erősebben erjesztett oolong teák (Tie Guan Yin) erősebb aromája jól érvényesül a baromfihúsoknál, remek a kacsához, a grillezett húsokhoz, s kellemes a vadfélékhez.

Hangsúlyozottabb savasságuk és erősebb utóízük miatt a fekete teák a karakteresebb ételek (húsok, egytálételek, édességek) mellé fogyaszthatók. Mivel választékuk a könnyű Darjeeling teáktól a finom aromájú Keemunon át a testes, erős asszámi teáig terjed, mindenféle ételhez találunk fekete teát. Ezt a teafajtát szolgáljuk fel az édességekhez; rendkívüli élményt nyújt a csokoládé és csokoládékrémes sütemények kigegészítőjeként.

 

Finom fogások teával


A teával való főzésről általánosságban elmondhatjuk, hogy:

  • sok ételnél a víz helyettesíthető teával: például rizsfőzésnél, vagy egyéb gabonafélék (gríz, kuszkusz stb.) felhasználásánál
  • az ételekhez sem szabad túl sokáig áztatni a teát, mert túl savas és keserű lesz
  • használjunk filteres teát a főzéshez, mert egyszerűbb
  • ha mégis teafűvel dolgozunk, ne felejtsük el leszűrni a teát, nehogy az ételbe keveredjenek a levelek
  • a tea a bornál, szójaszósznál vagy ecetnél kevésbé markáns ízű, ezért óvatosabban fűszerezzünk, és olyan ételeket készítsünk teával, amelyeknél jól érvényesül lágyabb, finomabb íze és aromája
  • kísérletezni szabad: például a jázmin, az oolong, a zöld japán (Sencha) és az enyhén füstös Kukicha teával főzött rizs íze különbözik, érdemes mindenféle kombinációt kipróbálni
  • ha nem találunk a receptben írt teafajtát, helyettesítsük hasonlóval: zöld teát zölddel, feketét feketével

A következőkben egy egész menüsort állítottunk össze olyan fogásokból, amelyek meghatározó alkotója a tea. A receptek 4 főre szólnak, jó étvágyat kívánunk!


Előétel

Olíva paté

Hozzávalók:
15 dkg magozott fekete olívabogyó
2 db feketetea-filter
1 evőkanál szójaszósz
1 csésze felaprított hagyma
1 csésze mandulaforgács
1 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál zsálya
1 evőkanál petrezselyem

Elkészítés: Olajozzunk ki egy kisebb, négyszögletes tepsit. Turmixoljuk az összes hozzávalót finomra. Öntsük a tepsibe, finoman simítsuk le a tetejét és süssük 40 percig közepes hőmérsékleten. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd tegyük 1 éjszakára jégszekrénybe. Vágjuk 9 vagy 16 szeletre. Tálaláskor megszórhatjuk a tetejét darált mandulával, petrezselyemmel vagy apróra vágott fekete vagy zöld olívabogyóval.


Leves

Lencseleves jázminteával

Hozzávalók:
1 csésze lencse
1 césze rizs
6 csésze víz
2 nagy hagyma felvágva
5 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
1 evőkanál só
½ kávéskanál őrölt kömény
1 db leveskocka vagy 1 evőkanál ételízesítő
2 db jázminteafilter
1/3 csésze aprított petrezselyem

Elkészítés: Forraljunk fel 3 csésze vizet, és adjuk hozzá a lencsét és a rizst, 20 percig főzzük alacsony lángon, időnként megkeverve. Közben az olajban üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a köménymagot, sót, a feloldott leveskockát vagy az ételízesítőt. Keverjük a lencséhez, és adjunk hozzá még 3 csésze vizet, amiben legalább 5 percig áztattuk a teafiltereket. Újból forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük, míg a lencse meg nem puhul. Végül keverjük hozzá a felvágott petrezselymet és azzal maximum 1 percig főzzük. Tálalásnál 1 kanál olívaolajat rakjunk a tányérba, arra öntsük a levest. Ha nem szeretjük az olívát, jó ízű 1 evőkanál joghurttal vagy kaukázusi kefirrel is.


Főétel

Csirke lapsang teával

Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
1 őrölt koriander
1 evőkanál mustár
1 evőkanál zúzott fokhagyma
1 evőkanál friss, reszelt gyömbér (ha nincs, jó a por is, de abból kevesebb kell)
1 evőkanál olaj
2 Lapsang filter
1 csésze víz (ha leveles teából főzzük, akkor 1 púpozott kávéskanálnyit áztassunk a csésze vízben)

Elkészítés: Keverjük össze a szójaszószt, a fűszereket és az olajat. Dörzsöljük be a keverékkel a csirkemell mindkét oldalát, és 2-2 percig pirítsuk a húst egy serpenyőben. Szedjük egy tányérra a húst és öntsünk vizet a serpenyőbe. Kis lángon főzzük a teafilterrel körülbelül 3 percig. Szedjük ki a filtereket, rakjuk vissza a húst, fedjük le, és addig pároljuk, amíg meg nem puhul. Főtt rizzsel tálaljuk, és kanalazzunk rá a szószból.


Desszert

Teás tiramisu

Hozzávalók:
2 tojássárgája
1 kupica rum
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor (vagy 4 csepp vaníliaaroma)
1 citrom reszelt héja
25 dkg mascarpone sajtkrém
25 dkg babapiskóta
1 dl víz
5 feketetea-filter (English vagy Irish Breakfast, Orosz Karaván)
fahéjas cukor (4 evőkanál cukor összekeverve 2 kávéskanál őrölt fahéjjal)

Elkészítés: Keverjük habosra a 2 tojássárgáját a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a sajtkrémet, és addig keverjük, amíg sima, bársonyos lesz. Forraljuk fel a vizet, és 3-4 percig áztassuk bele a teafiltereket. Szedjük ki a teát, tegyük félre, hogy kihűljön. Amikor szobahőmérsékletű, adjuk hozzá a cukrot és a rumot. Vajazzunk ki egy tálat, szórjuk meg a fahájas cukorral. Egyenként mártogassuk a piskótákat a rumos, cukros teába, és rakjuk le őket a tál alján. Öntsük rá a mascarponés keverék 1/3 részét, majd újabb réteg mártogatott piskótát fektessünk le, egészen addig, amíg el nem fogy az összes piskóta. Szitáljuk a tetejére a maradék fahéjas cukrot, és 2-3 órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy tálalás előtt jól lehűljön. 


A finom recepteket és az írásokat Kiss Mariann: Teakalauz című köteteiből válogattuk.

(HVG Kiadó, 2007)

Bővebb információ: www.hvgkonyvek.hu

 

Olvass még többet a teákról a Mindmegitta.hu Teázó rovatában! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss