Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéltetes a főzelék - elkészítési és sűrítési tippek

A főzelék kiváló választás vacsorára, mert gyorsan elkészül, finom és tápláló. Elég mellé tükörtojást sütni vagy virslit főzni, és már kész is a fogás, amit fél óra alatt a család elé lehet tenni.

Sok főzelék igen népszerű, ilyen a zöldborsófőzelék, a babfőzelék, a lencsefőzelék, a krumplifőzelék vagy a spenót, de vannak megosztóbbak, mint a sóskafőzelék, a tökfőzelék vagy a sárgaborsófőzelék, néhányat pedig sokan kerülnek, pedig valószínűleg csak rossz emlék kötődik hozzájuk... jól elkészítve ők is szeretnék a kelkáposzta-főzeléket, a répafőzeléket vagy a paradicsomos káposztát.

A legtöbb zöldségből könnyedén főzeléket varázsolhatunk. A zöldségek megpucoljuk, nem túl nagy darabokra szeljük, majd kis vajon megfuttatjuk, és annyi vizet adunk hozzá, ami épp ellepi. Ezt a vizet finoman sózzuk, majd hagyjuk főni a zöldséget. Amikor már majdnem jó, akkor fűszerezzük, s végezetül habarjuk, rántjuk, stauboljuk, egyszóval sűrítjük.

Sűrítési technikák

Rántás

A leggyakrabban alkalmazott sűrítési technika a rántás. Ilyenkor kevés zsíron, vajon vagy olajon lisztet pirítunk, amit ezután csomómentesen elkeverünk a zöldség főzőlevével, és a zöldséghez adunk. Pirospaprika is gyakorta kerül a rántásba. Ha ilyet készítünk, akkor a zsiradék mennyiségének megválasztásakor számoljunk a paprikával is. Tehát vagy egy picit több zsiradékot használjunk, vagy egy teáskanállal kevesebb lisztet szórjunk bele. A paprikát mindig a már tűzről levett rántáshoz keverjük hozzá.

Staubolás

A rántásnál valamivel egyszerűbb, de nagyobb gyakorlatot igénylő sűrítés a staubolás. Ilyenkor a megfőtt zöldséget liszttel meghintjük, majd – itt jön a gyakorlat lényege – gyors mozdulatokkal csomómentesen elkeverjük. Staubolni akkor érdemes, ha viszonylag kevés leve maradt a zöldségnek, és csupán egy kis sűrítést kívánunk adni a főzeléknek.

Habarás

A sűrítési módok egy harmadik válfaja a habarás. Ebben az esetben a megfőtt zöldségeket liszttel kikevert tejföl, joghurttal esetleg kefirrel gazdagítjuk. Leginkább a nyári főzelékek esetén javasolt alkalmazni ezt a módszert. Ennél a módszernél célszerű a liszttel kikevert tejfölt nem egyenesen a főzelékhez adni, hanem a zöldségek főzőlevéből venni, majd külön edényben azzal csomómentesen elkeverni a tejfölt, és úgy a zöldségekre önteni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss