Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Amiből nem lehet eleget készíteni: főtt spárga, fűszeres házi majonézzel

Ha fehér spárga, akkor szinte biztos, hogy legalább egyszer hollandi mártást csinálunk hozzá, de olyakor előfordul, hogy nincs kedvünk gőz fölött öntögetni az olvasztott vajat a tojáshoz, azon izgulva közben, hogy túlfőzzük. Nos, ha nem akarunk a hollandival vesződni, a spárgát akkor is fel tudjuk öltöztetni, akár egy szexi, fűszeres házi majonézzel.

A házi majonéz ugyanúgy tojásalapú mártás, mint a hollandi, azonban nem igényel hőkezelést. S, hogy miért bajlódjunk vele, amikor majonézt a legutolsó kisboltban is árulnak? Nos azért, mert az íze összehasonlíthatatlanul finomabb! A majonézt össze tudjuk dobni pikk-pakk, és főzni egyáltalán nem kell.

Amire azonban fontos ügyelnünk, hogy nyers tojás van benne, így igyekezzünk a készítés napján, de legkésőbb másnap elfogyasztani. Mindig friss tojással dolgozzunk! Bár az olívaolaj egyébként majdnem mindenhez megy, a majonézben túl karakteres, kesernyés lehet az íze, így érdemesebb semleges ízű olajat választani az ételhez, amihez legfeljebb minimális olíva olajat adagoljunk, az íz kedvéért.

Hozzávalók (4 fő részére):

  • 1 csomag fehér spárga, (kb. 500g)
  • 1 tk citromlé
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • A fűszeres majonézhez
  • 1 db tojássárgája
  • 2 tk dijoni mustár
  • 6 ek olaj (ebből maximum 2 legyen olíva!)
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk provanszi fűszerkeverék
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

1. Hámozzuk meg a spárgát felülről lefele haladva úgy, hogy a felső, rügyes rész kimarad. Vágjuk le az alsó, fás 1-5 cm-es részt. Mossuk meg alaposan.

2. Egy spárgafőző edénybe tegyünk annyi vizet, hogy a spárga felső ötöde kilógjon belőle. Forraljuk fel, adjuk hozzá a sót, a cukrot és a citromlevet.

3. Főzzük letakarva, alacsony lángon a spárgasípokat, míg meg nem puhulnak. Ez spárgától függően 7-20 perc lehet. Időnként szúrjunk finoman a zöldség oldalába hegyes késsel, így tudjuk ellenőrizni, épp hol tart a főzési folyamat.

4. Közben készítsük el a majonézt. Tegyük egy tálba a szobahőmérsékletű tojás sárgáját. Adjuk hozzá a mustárt, citromlevet, kevés sót és borsot.

5. Keverjük össze, majd folyamatos kevergetés mellett, először cseppenként, majd kissé bátrabban adagolva, lassan adjuk hozzá az olajat.

6. Amikor a majonéz már szép fényes, krémes és kemény állagú, adjuk hozzá a fűszereket is. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsünk utána.

7. Ha a spárga megfőtt, vegyük ki a vízből és csöpögtessük le. Tálaljuk még melegen, a fűszeres majonézzel.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss