hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Foszlós fonott kalács II.

120 perc
rafinált
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Langyos tejben felfuttatjuk a 2 dkg élesztőt. 50 dkg lisztbe belekeverjük, késhegynyi sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint 4-5 kávéskanál cukorral elkevert langyos tejet (2,5-3 dl) adunk hozzá, hogy jó gyenge tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, míg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben lassanként beleöntünk 5 dkg olvasztott langyos vajat(ettől lesz foszlós a kalács), és újból simára dolgozzuk. Tetejét kissé meglisztezzük, és meleg helyen lassan megkelesztjük. (Jól meg kell keleszteni, mert különben megreped.)

Belisztezett deszkán annyi részre osztjuk, ahány ágból fonni akarjuk (a képen 4 részre lett osztva). Fonás közben az ágakat megcsavarjuk, majd kikent tepsiben újra megkelesztjük.

Felvert tojással megkenve 130 fokos sütőben, légkeverés mellett pirosra sütjük.

Megjegyzés

Ezt a kalácsot Apukám készítette, szerintem gyönyörű, és nagyon finom! Nekünk 80 dkg-os lett az elkészült kalács. - vfruzsina

Ezek is érdekelhetnek