Elkészítés: Langyos tejben felfuttatjuk a 2 dkg élesztőt. 50 dkg lisztbe belekeverjük, késhegynyi sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint 4-5 kávéskanál cukorral elkevert langyos tejet (2,5-3 dl) adunk hozzá, hogy jó gyenge tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, míg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben lassanként beleöntünk 5 dkg olvasztott langyos vajat(ettől lesz foszlós a kalács), és újból simára dolgozzuk. Tetejét kissé meglisztezzük, és meleg helyen lassan megkelesztjük. (Jól meg kell keleszteni, mert különben megreped.)
Belisztezett deszkán annyi részre osztjuk, ahány ágból fonni akarjuk (a képen 4 részre lett osztva). Fonás közben az ágakat megcsavarjuk, majd kikent tepsiben újra megkelesztjük.
Felvert tojással megkenve 130 fokos sütőben, légkeverés mellett pirosra sütjük.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre