1 db tojássárgája (a fehérje majd a kenéshez kell)
1 db tojás a kenéshez
A töltelékhez:
10 dkg cukor
2 tk méz
1 dl víz
1,5 dl száraz vörösbor
1 db vanília rúd (magjai kikaparva)
4 db egész szegfűszeg
1 db citrom reszelt héja
10 dkg (fahéjas) aszalt szilva
Elkészítés
A forralt boros aszalt szilvás bejglihez hideg tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük benne a tojássárgáját. A lisztet egy másik tálban elkeverjük a porcukorral és a sóval. Az apróra felkockázott hideg vajat és a zsírt elmorzsoljuk, a lisztes keverékkel, majd gyors mozdulatokkal öszedolgozzuk, ezután hozzáadjuk a tejes keveréket. A kész tésztát két egyenlő részre osztjuk, fóliába csomagolva egy óráig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A cukrot, a vizet és a fűszereket egy lábasba tesszük, majd lassú tűzön sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk a mézet, a vörösbort, és az aszalt szilvát és addig főzzük, amíg a szilva egészen megpuhul, és a lé sűrű, szirup állagú lesz. Ha kevésnek találjuk, vagy gyorsan elforrna a lé, akkor löttyintsünk még rá vörösbort. Kiszedjük a fűszereket, és botmixerrel pürésítjük, majd hagyjuk kihűlni. (Nekem nem kellett sokáig főznöm, mert nem egész szilvával dolgoztam, hanem szilvaszeletekkel.)
A sütőt előmelegítjük 185 fokra. A tésztagombócokat körülbelül 20x25 cm-es téglalapokká nyújtjuk, a töltelék felét úgy oszlatjuk el rajta, hogy a tészta széleire, kb.1 cm széles sávban ne kenjünk a masszából. A megkent tészta két szélét behajtjuk, és nem túl szorosan feltekerjük.
A kész bejgliket a tepsin kellő távolságra tesszük egymástól, mert kissé még megdagadnak. Ekkor felverünk egy egész tojást, és alaposan megkenjük vele. Betesszük a hűtőbe, hogy rászáradjon (kb. 15-18 perc), majd a tésztából megmaradt fehérjével is lekenjük. Megszurkáljuk egy hurkapálcával úgy, hogy a tepsiig átszúrjuk a süteményt. Az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kisült, hagyjuk a tepsin kihűlni, csak hidegen mozgassuk.