Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magyar étteremtulajdost hívott meg Sting a toszkán birtokára!

Forrai Miklós étteremtulajdonossal (Café Alessio, Apropó) és gasztroszakemberrel beszélgettünk a düsseldorfi ProWein borkiállításon szerzett tapasztalatairól, ahol nemcsak ételsorokat készített a résztvevőknek, de még Sting borait is volt alkalma megkóstolni.

Forrai Miklós a hazai gasztronómiai élet legjavához tartozik, egyike a legsikeresebb vendéglátósoknak. Tevékenysége sokrétű és szerteágazó, ugyanis az éttermek mellett az utóbbi időben a borok világa felé is nyitott, legutóbb a düsseldorfi ProWein borkiállításon vállalt cateringet, melyenek végeredményeképp egy meghívást kapott Sting toszkán borbirtokára.

Milyen tapasztalatokkal tértél haza ProWeinről, és mit tudnál mesélni a kiállításról? Mennyiben különbözik egy itthoni borfesztiváloktól?

- Ez a világ legnagyobb borkiállítása 6300 kiállítóval, akik a világ minden részéről érkeznek - kereskedők, étteremtulajdonosok, borbártulajdonosok, szállodák-, szállodaláncok vezetői és borászok, akik itt szeretnék eladni a borukat. Szóval itt nem arról van szó, hogy megveszed a jegyet, és betegre iszod magad Ez az egész inkább arról szól, hogy a résztvevők üzleteket kössenek.

Te miért utaztál oda?

- A cateringet csináltuk, vagyis mi gondoskodtunk egyes eseményeken az ételsorokról. Volt jó pár program, ahol különféle "mastermindok" tartottak kóstoltatást Magyarország borrégióiból (Tokaj, Balaton...), és mi ezekhez a borokhoz készítettünk ételeket. Volt egy fogadás a belvárosban, illetve az egyik borbárban egy parti, ahol szintén mi főztünk.

Milyen ételek szerepeltek a menüben?

- Az alapanyagok között volt managalicaszalonna, főtt borjúnyelv, kacsamell, padlizsánkrém és körözött - ezeket használtuk az ételsorokhoz, melyek mind hazai őstermelők alapanyagaiból készültek. A feladat az volt, hogy az adott szőlőfajtákból készült borokra hangoljuk a menüt - tehát, ha kékfrankos túra volt, akkor húsosabb ételeket készítettünk, míg ha Tokajról vagy Hegyaljáról volt szó, akkor inkább azt vettük figyelembe, hogy a régió minerális területeken fekszik, és ott inkább a savak dominálnak.

A munkán túl egy izgalmas talákozásod is volt kiállításon... Ez hogyan történt?

- Hát, az úgy volt, hogy találkoztam Stinggel, váltottam vele jó pár mondatot, majd meghívott magához. De leginkább arról szólt a történet, hogy ő vett Toszkánában egy birtokot, én pedig megkóstoltam a borait... És ezek a borok nagyon finomak voltak egyébként. A különlegességük az, hogy a címkéjük egy-egy Sting dal címe. Szóval végigkóstoltam a borait, nagyon kedves volt, és mondta, hogy látogassam meg őket. Természetesen nem a családi házukba hívott meg, hanem a toszkán szőlőbirtokára.

Mikor indulsz? És mik a terveid az ottléted alatt?

- Nem fixáltuk le, még írok neki, és megbeszéljük. Gondoltam, nyáron. És hogy mit fogunk csinálni? Kilovaglunk, segítek neki komponálni egy-két dalt, amit csak kell.

És melyik Sting legfinomabb bora? 

- Volt egy cuvéé-je, egy vörösbor, ami nagyon finom volt! 4 szőlőfajtából készült, és magnumpalackban volt, elképesztő finom volt. Ők is követik azt a trendet, amit egyébként most nagyon érdemes figyelni, azaz, hogy egyre kevésbé isszák az emberek a súlyos vörösborokat, inkább a könnyedebb ivású, lazább vöröseket részesítik előnyben. Most ez egy trend, errefelé megy a világ. Ez már nem arról szól, mint régen, hogy kitettél egy nagyon súlyos vörösbort az asztalra, kitöltöttél egy-egy pohárral, megittad, és elájultál, hanem arról szól, hogy kiteszel 1 üveg bort, megisszátok ketten az egész palackkal, és gyakorlatilag meg sem érzed.

14 SZTÁR, AKIRŐL NEM IS GONDOLTAD VOLNA HOGY ÉTTERME VAN! >>> 
ELVETTEK EGY MICHELIN-CSILLAGOT MAGYARORSZÁGTÓL >>> 
ZSENIÁLIS VIDEÓ: ELŐSZÖR KÓSTOL MAGYAR TÖLTÖTT KÁPOSZTÁT, TEJFÖLT ÉS SZILVÁS GOMBÓCOT EGY CSAPAT AMERIKAI >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss