Fordított almáspite újragondolva

75 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
Allergének
 • Glutén
 • Tojás
 • Tej

Elkészítés

 1. A lisztet a sóval és a kristálycukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a margarint és összemorzsoljuk a lisztes keverékkel. Ezt követően hozzáadjuk az egész tojást, szükség esetén kevés vízzel lazítható. Közepesen kemény vajas tésztát kell kapjunk. Félretesszük.
 2. A töltelékhez, egy teflonserpenyőben a kristálycukrot kavargatás nélkül felolvasztjuk, karamellizáljuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, majd hozzáadjuk a vajat és rázással vagy laza kevergetéssel a cukorkaramellhez olvasztjuk a vajat.
 3. A vajas karamellt a pitetálba öntjük. Mivel a karamell gyorsan megköt, próbáljuk ezt a műveletet viszonylag gyorsan elvégezni. Az teljesen jó, ha a karamell több nagyobb darabban kerül a tálba szétszórva, de a megolvadt vajat egyenletesen oszlassuk el a tál alján.
 4. A meghámozott almát kívánt formában szeletekre vágjuk, és a korábban a tálba öntött vajas égetett cukorra legalább kettő rétegben eloszlatjuk. Ízlés szerint fahéjjal meghintjük.
 5. A tésztát a piteforma méretére kinyújtjuk és az almára helyezzük. A tészta széleit benyomkodjuk a tál oldalán, és finoman az almát is megnyomjuk. Villával megszűrkáljuk,180 fokos sütőbe helyezzük és aranybarnára sütjük.
 6. A sütőből kivéve 2-3 percig pihentetjük, majd az alma kieresztett levét a korábban használt teflon serpenyőbe csurgatjuk óvatosan, hogy a pite ne essen ki a tálból. Tányérra fordítjuk a pitét és szükség szerint az almákat újra rendezzük. Ekkor már a tészta került alulra!
 7. A kicsurgatott alma levét felforraljuk. Az étkezési keményítőt kevés vízzel elkeverjük és a forrásban lévő alma levéhez öntjük. Nem folyós, de nem is szilárd állag elérése után a piténk tetején eloszlatjuk, akár kanállal segítve, hogy mindenhova jusson. Ha kihűlt, szeleteljük, tálaljuk! 

   

Ezek is érdekelhetnek

Hasonló receptek

Friss