Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fontos tudnivalók a szagelszívókról

A 21. századi konyhák elengedhetetlen eszköze egy hatékonyan működő páraelszívó vagy szagelszívó. Az elszívók jelentősége a közös légterű életterek elterjedésével párhuzamosan nőtt. Az elmúlt évtizedekben a lakóingatlanok tervrajzain a konyhák egyre szervesebben kapcsolódtak az étkezőhöz és nappalihoz, a közösségi életterek válaszfalai szinte teljesen eltűntek. Ezzel együtt a konyhában a főzés során keletkezett kellemetlen szagok és magas páratartalmú zsírmolekulákkal telített levegő egyéb helyiségekbe is könnyebben átterjed, aminek egyre jobban szükségessé vált az eltávolítása. A szagelszívók erre hatékony megoldást biztosítanak, emellett nem csak hasznos konyhai eszközök, de egy esztétikus páraelszívó a konyha egyik fókusz pontja is lehet, ezáltal meghatározó látványelem a konyhabútor felső részében. Milyen szempontok alapján válasszunk szagelszívót? Melyek a legfontosabb tulajdonságok a termék árán kívül, amelyeket figyelembe kell venni a döntés során?

Páraelszívók 2 fő üzemmódja

A leggyakoribb működési üzemmód a légkivezetéses üzemeltetés, ahol az elszívott levegő a helyiségen kívülre, általában a szabadba távozik, az erre a célra kialakított kivezető csövön keresztül. Ennél a megoldásnál nagyban befolyásolja az elszívás hatékonyságát a csőrendszer ellenállása a levegő kiáramlása során. Minél rövidebb csőrendszeren keresztül távozik a levegő, annál kisebb ellenállást generál, míg a hosszabb kiáramlási út jelentősen csökkenti az elszívás hatásfokát. Emellett a csőidom belső felülete is befolyásolja az ellenállás mértékét, egy erősebben barázdázott légtechnikai cső nagyobb turbulenciát és ezáltal ellenállást generál, mint egy simább felület. A csőrendszeren belüli kanyarok, 90 fokos könyökök is nehezítik a levegő áramlását. Sajnos nem minden helyiség esetén megoldható egy rövid, 50 – 100 cm közötti egyenes kivezetés, így az elszívó kapacitás (m3/óra) tervezésénél ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni. A légkivezetéses beépítéseknél elengedhetetlen az elszívott levegő utánpótlása, ami kötelező előírás is egyben.

A másik megoldás, a belső levegő keringetéses, vagy más néven abszorpciós üzemmód. Ezt olyan esetekben alkalmazzák, ahol a levegő szabadba történő kivezetésére nincs lehetőség, vagy aránytalanul nagy munkálatokkal, illetve kompromisszumokkal járna. Ilyen lehet a túlságosan hosszú csőrendszer kiépítés szükségessége, és/vagy hanghíd kialakulása és ezáltal plusz zajterhelés a helyiségbe. Az abszorpciós kialakításnál szénszűrő használata szükséges, ezek általában a gyártók által forgalmazott modellekhez elérhetők. Az elszívott levegő az aktív szénszűrőn áthalad, ami megköti a zsírmolekulákat és vízgőzben található szagokat okozó szerves anyagokat, majd a tisztított levegő visszakerül a légtérbe. Az elszívás hatékonysága függ a szénszűrő elhasználódottsági fokától, használattól függően az aktív szénszűrőket 3 – 6 hónap elteltével cserélni kell. Bizonyos modellek 2 szénszűrővel üzemelnek ami jelentősen növeli a hatékonyságot. A belső levegő keringetéses üzemmód alacsonyabb hatékonysággal működik, a külső kivezetéses üzemmód 70 – 80%-át képes teljesíteni.

Teljesítmény

Az első érték amit egy szagelszívó esetén keresünk, az elszívó kapacitás vagy teljesítmény. Ezt az egy óra alatti elszívott légköbméter adja meg, ez általában 200 – 600 m3/ óra értékek között mozog, de vannak ez alatt vagy felett lévő értékek is. A szükséges légszállítás mértékének kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy mekkora ellenállás várható, ami a tényleges elszívás hatékonyságát csökkenti, ezért nagyobb teljesítmény szükséges.

Szintén lényeges a főzőlap és az elszívó közötti távolság. Itt fontos, hogy megtaláljuk az optimum pontot, ahol még kényelmesen elférünk, és az elszívó felület nem akadályoz a főzés során. Az általánosan alkalmazott távolság 75 cm körül mozog, ami kényelmes hozzáférést biztosít és az elszívás is hatékony marad.
A teljesítmény vagy légszállítás feltüntetésénél általában az adott érték a legintenzívebb sebességfokozatban értendő, alacsonyabb fokozatokban az elszívó képesség jelentősen az érték alatt marad.

Páraelszívó típusok

Számos szagelszívó típus kapható, így könnyen választhatunk a rendelkezésre álló hely, az elvárt teljesítmény és a design szabta elvárásaink alapján.
A kürtős páraelszívók a leggyakoribb modellek, ezek általában egy sík alsó felületből összeszűkülve egy függőleges kürtőben végződnek. Vannak laposított modellek és sátor alakú fokozatosan szűkülő házzal kialakított formák is. Itt a szagelszívó teljes egészében látható, ezért fontos, hogy a konyha stílusával és színvilágával harmóniában legyen a műszaki jellemzőkön felül.
 
A kürtős elszívók egyik esztétikus változata a kifelé döntött fedőlappal gyártott modellek, amelynek egy látványos , általában üvegből készült, egy vagy több elemből álló fedőlapja van. A fedőlap lenyitásával a levegő közvetlen utat kap a zsírszűrő felé és megkezdődhet a légkiáramlás.


 
A másik népszerű típusa a páraelszívóknak a teleszkópos kivitel, amelyek a főzőlap fölötti konyhai felsőszekrénybe építhetők. A teleszkópos modellek esetén az elszívó nagy része a szekrény mögött rejtve marad, mindössze a kezelő felület látható. A szerkezetnek van egy kihúzható része, amivel az elszívó felület megnövelhető, ezáltal kevesebb elszívandó levegő szökik meg.
 
A felsőszekrénybe építhető szagelszívóknak létezik egyszerűbb változata is, ahol fix elszívó felület van, nincs teleszkópos kihúzható rész. Ezeket általában erősebb motorral szerelik, így kompenzálva a kisebb elszívó felületet.
 
A páraelszívók egyik további típusa a sziget elszívó, ami a konyhaszigetbe épített főzőlapok fölött helyezkedik el. Itt különösen fontos az esztétikus megjelenés, nem ritka a merész formavilág, akár a használhatóság hátrányára is. A sziget elszívók támasztotta kihívás lehet a légkivezetés kivitelezése, mivel nem közvetlenül a fal mellett helyezkednek el. A konyhasziget pozíciójából adódóan a fölötte elhelyezkedő szagelszívó a konyha fókuszpontja így fontos a design és a beépített világítás. A sziget elszívók a hagyományos modelleknél jóval magasabb árszintre vannak pozícionálva.
 
Bármilyen típus mellett döntünk számtalan modell közül választhatunk, rengeteg márka és gyártó kínál kreatív megoldásokat. Képeink a MAAN néhány modelljét mutatják be, amelyek kiváló ár- érték arányt képviselnek a piacon. A MAAN egy kiváló minőségű márka, ami több, mint 30 éve gyárt páraelszívókat. Innovatív műszaki megoldások, magas gyártási minőség és alacsony zajszinten üzemelő termékek jellemzik, mindez széles modelpalettával. A legtöbb modell többféle színváltozatban kapható. Mindegyikük a globális tervezési trendeknek és a legújabb technológiai megoldásoknak megfelelően készül, ötvözve a funkcionalitást, a kifinomult vonalakat és a merész dizájnt. A MAAN termékkínálata megtalálható a miniwebshop.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetnek

Friss