Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fonott selymes kakaós kalács

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 rúd kalácshoz:
  • A tésztához:
  • 90 dkg liszt
  • 4,5 dkg élesztő
  • 3 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • fél dl tej
  • szükség szerint tej a tészta összeállításához
  • A kalácstészta lekenéséhez:
  • olaj
  • A kalács lekenéséhez:
  • 1 db tojássárgája
  • kevés tej

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, a tojásfehérjével, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű kelt tésztát kapjunk. Amikor már egyenletes, szálas a tészta, beledolgozzuk az olajat is.

A tésztát megfelezzük. Az egyik marad fehéren. A másikba beledagasztjuk a tejjel összekevert kakaót. Jól kidolgozzuk, és külön edényben mindét tésztát duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztákat, a kakaósat és a világosan hagyottat is 4 részbe vágjuk. Mindegyik tésztát téglalap alakúra kisodorjuk, olajjal lekenjük.
A világos, megkent tésztára ráfektetünk egy kakaósat. Sodrófával rásodorjuk, hogy összetapadjon, majd feltekerjük,mint a bejglit. Minden másodiknál alul van a kakaós és rajta a sárga. A következőnél sárga alul, rá a kakaós lap.

2-2 rudat összefonunk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Újból kelesztjük, míg a tepsit kitölti.

A tejet a tojássárgájával összekeverjük és a kalácsunkat lekenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, ha barnulna, fóliával a tetejét letakarjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss