hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fonott kalács IV.

120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A folyékony hozzávalókat összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és a száraz hozzávalókhoz öntjük.
Alaposan (legalább 20 percig) dagasztjuk, majd konyharuhával lefedve 40 percig kelesztjük.

Ezután a tésztát 4 részre osztjuk, majd azokat részenként 6 részre. 6-os fonással befonjuk, így kapjuk meg a kalácsokat.

Sütőpapírral kibélelt tepsikbe rakjuk a már befont kalácsokat, és letakarva még ott is hagyjuk fél órát kelni, majd egész tojással lekenve 180 fokon fél óra alatt megsütjük úgy, hogy a sütő aljába egy kis lábasba vizet teszünk, így gőzben sütjük a kalácsokat.

Ha tojássárgájával szeretnénk lekenni, akkor 5 perccel azelőtt, hogy készre sülne kihúzzuk, lekenjük a kalácsokat és visszatoljuk.
Így kérges lesz, egész tojással lekenve pedig csak egy kis színt kap.
Miután kivesszük, vízzel megspricceljük, hogy jó puha maradjon.

Megjegyzés

Ebből a mennyiségből 4 kalácsot kapunk. Készíthetünk egy csapásra mazsolásat, kakaós-vaníliásat és sima vaníliás fonott kalácsot is.
- Suncika

Ezek is érdekelhetnek