A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a langyos tejhez, hozzákeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük és letakarjuk egy konyharuhával. Kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
Amikor az élesztő felfutott, keverőtálba öntjük, hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót és a tojássárgákat, majd robotgéppel (vagy kenyérsütőgépben, de akár kézzel is) bedagasztjuk a tésztát. 2 egyforma részre elosztjuk, átgyúrjuk és gombóccá formázzuk. Olajjal kikent tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 60 cm-es rudat sodorunk belőle. A másik tésztával is így járjunk el. Mindkét tésztát félbehajtjuk, egyiket a másikra helyezzük, majd a 4 tésztarudat szorosan összefonjuk.
A fonott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük az egész tojással, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt újrakelesztük, majd ismét lekenjük a tojással.
Előmelegített sütőbe helyezzük, 150 fokon 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha sütés közben túlságosan barnulna a kalács, letakarjuk alufóliával, és úgy sütjük készre. A kisült kalácsot rácson hagyjuk kihűlni.