Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hajnalban főz komplett menüket az öttusázó palacsintakirálynő

Huszonkét évesen ő ad főzési tippeket a nagymamájának, akár hajnali kettőkor is összedob egy teljes menüsort, és csodálja azokat, akik képesek betartani a diétákat, ő ugyanis ennél jobban szereti a hasát. Földházi Zsófia Európa-bajnok öttusázóval beszélgettünk, aki a világbajnokságokon is sorra nyeri az érmeket, és akinek szurkolhatunk jövőre Rióban.


Az első és legfontosabb kérdés: szeretsz enni?

– Rettenetesen szeretek! Éppen ezért nem is bírnám, ha valaki megszabná, mikor és mit egyek. Nem is tudnék olyan sport mellett elköteleződni, ahol súlyhatár van, és ahol ügyelni kell az étrendre.

Ezek szerint az öttusa nem ilyen...

– Szerencsére nem, bár természetesen oda kell figyelni. Főleg felkészülési időszakban igyekszem minél több fehérjét enni, de ha néha megkívánok egy sütit, lelkiismeretfurdalás nélkül megeszem. Ebből még soha nem volt probléma.

Gondolom, akkor nem is diétáztál soha.

– Volt, hogy megpróbáltam, de nem tudom betartani a diétákat. Minden elismerésem azoké, akik igen. Vannak olyan időszakaim, amikor egyáltalán nem kívánom a desszerteket vagy húst, de ezek hamar elmúlnak. És igenis van olyan, hogy egyszerűen muszáj megennie az embernek egy sütit.

Úgy tűnik, rajongsz a gasztronómiáért. Csak enni szeretsz vagy főzni is?

– Sütni is és főzni is imádok, éppen ezért választottam a BGF vendéglátás-idegenforgalom szakát, ahol utolsó éves vagyok. Mindig is vonzott a gasztronómia, már kislány koromban ott forgolódtam a nagymamám körül a konyhában. Ő tanított az alapokra, az egyetemen pedig megtanultam a trükköket, a finomságokat és a komoly fogásokat. Anyukám és a testvéreim nem éppen konyhatündérek, így a nagyi után ezt a vonalat én viszem tovább a családban.

Mikor van időd arra, hogy a konyhában szorgoskodj?

– Főleg hétvégén, amikor szerintem egy nőnek kötelező főzni. Nekem is az, mert a párom egyáltalán nem tud, enni viszont ő is nagyon szeret. Ő állít egyébként a legnagyobb kihívás elé, mert evezősként néha szigorú étrendet kell követnie, és akkor nagyon kell ügyelnem arra, hogy mit és hogyan főzök. De visszakanyarodva a kérdéshez, hétköznap este is össze szoktam ütni néhány nagyon gyors és egyszerű fogást. Sajnos néha az is előfordul, ha nagyon későn és hullafáradtan érek haza, hogy aznap csak hideget vacsorázunk. Ezt a verziót nagyon nem szeretem, mert elég maximalista vagyok, és ilyenkor úgy érzem, nem volt tökéletes a nap.

Csirkemell sült zöldségekkel >>>

És hogyan főzöl: receptből vagy intuitívan?

– Bár meg szoktam nézni a receptet, de képtelen vagyok követni. A párom mindig nevet is rajtam, hogy soha nem tudok kétszer ugyanolyat főzni. Ez tény, de éppen ezért elrontani sem tudok semmit. Én azt vallom: ha nem áll össze az a kaja, amit főzni akarok, korrigálom, majd adok neki egy másik nevet és kész. Vicces, mert a nagymamám tökéletesen ellentétesen dolgozik a konyhában: nála előkerül a mérleg, mindent kimér és hűen követi a receptet. Viszont már elfogadja a tanácsaimat is, így ha szólok neki, hogy dobjon még a fazékba egy kis ezt vagy azt, megteszi. Így ketten alkotunk valami újat, a család pedig mindig örül a végeredménynek.

Azt veszem ki a szavaidból, hogy a gasztronómiában újító szellemű vagy, viszont fontosak számodra a régi, családi értékek is.

– Igen, számomra a főzés mindig kihívás. Sokszor álltam neki egy bizonyos fogásnak, és tök más lett belőle, így mondhatom, hogy magam kreálom a receptjeimet. Viszont imádom a tradícionálisba bevinni az újat. Ez történik, ha együtt főzünk a nagymamámmal. A hagyományos háziasszony énem egyébként akkor is előtör, ha nem fogy el a kaja. Na, arra pipa vagyok.

Fetás-fűszeres paradicsomleves >>>

És mi a kedvenced?

– A hús. Imádom! De nem a rántott, olajos változatok, azokat nem szeretem. Rajongok a paradicsomos ételekért és a zöldségekért is, a gyengém pedig a palacsinta. A sós és az édes változatokért is odavagyok. Sokan leakadnak a sztenderd variációknál, pedig olyan sokféleképpen el lehet készíteni.

Mit főzöl a leggyakrabban?

– Régen a sütésre helyeztem a hangsúlyt, de ez már megváltozott bennem. Mostanában hanyagolom a desszertkészítést, és inkább komplett menüsorokat főzök. Imádom például a leveseket, az gyakran kerül az asztalra. Egyébként meg bárminek nekiállok, amit megkívánok. Volt olyan,hogy este tízkor kezdtem el palacsintát sütni. De olyan is előfordult, hogy hajnali kettőkor, buliból hazaérve megfőztem a másnapi komplett menüt, mert tudtam, hogy nem lesz kedvem emiatt korábban felkelni.



Túrós banános palacsinta >>>

2016-ban indulsz a riói olimpián. Szerinted akkor változtatsz majd bármit az étrendeden?

– Az még a jövő zenéje... :)

Sok sikert, Zsófi, szurkolunk neked!

Ezek is érdekelhetnek

Friss