Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fokhagymával tűzdelt nyúlcomb gyömbéres szőlőraguval

90 perc
bonyolult
megfizethető
3 adag
Hozzávalók
  • A nyúlcombhoz:
  • 4 db nyúlcomb
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • őrölt színes bors
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • 1,5 dl fehérbor
  • zsír a sütéshez
  • A gyömbéres szőlőraguhozi:
  • 50 dkg fehér szőlő (nagyobb szemű)
  • 50 dkg piros szőlő (nagyobb szemű)
  • 1 ek frissen reszelt gyömbér
  • 4-5 ek méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl édes fehérbor
  • 1/2 db citrom leve és reszelt héja
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 2 tk étkezési keményítő

Elkészítés

  1. A fokhagymát vékony csíkokra vágjuk fel. A nyúlcombot megtűzdeljük a felcsíkozott fokhagymával, majd ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk a fűszerekkel.
  2. A baconszeleteket egymás mellé helyezzük úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd rátesszük a befűszerezett húst, és becsomagoljuk.
  3. Egy tepsibe öntjük a bort, egymás mellé fektetjük a combokat, majd fóliával lefedjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt puhára pároljuk.
  4. Amikor a hús megpuhult, levesszük róla a fóliát, leöntjük a felesleges levet, kevés zsírt adunk hozzá helyette, és a sütőbe visszatéve, szép pirosra sütjük a húst.
  5. Közben elkészítjük a szőlőragut, és az ízlés szerinti köretet (ez lehet rizs, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré és a kuszkusz is). A szőlőszemeket félbevágjuk, majd egy hegyes késsel, kimagozzuk.
  6. Egy serpenyőben habosra melegítjük a mézet, majd felüntjük a borral. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citrom levet, a citromhéjat és a szegfűszeget. Pár percig főzzük, majd leszűrjük.
  7. Ezután visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és pár percig pároljuk. (Figyeljünk, nehogy a szőlőszemek túlpuhuljanak!)
  8. A keményítőt simára keverjük egy kevés vízzel, majd a szőlőhöz öntjük. Egy keverőkanállal óvatosan elkeverjük, összeforgatjuk, majd néhány pillanat alatt besűrítjük. Az elkészült ragut a ropogósra sült nyúlcomb mellé kínáljuk, tetszőleges körettel.

Megjegyzés

A nyúlhús hazánkban sajnos kissé háttérbe szorul a többi hússal szemben, pedig nagyon finoman el lehet készíteni. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss