Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fokhagymás-tejfölös sütőtökkrémleves

45 perc
bonyolult
olcsó

Elkészítés

Elkészítés: A tököt meghámozzuk, a magját eltávolítjuk, kockákra vágjuk. A sárgarépákat megtisztítjuk, felkarikázzuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk.

Kevés olívaolajon először a hagymát, majd a fokhagymát megpároljuk, majd a sárgarépát, a legvégén a sütőtökdarabokat is hozzátéve enyhén megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt pirospaprikát adunk hozzá, majd felöntjük annyi alaplével, hogy éppen ellepje. Szárított vagy friss petrezselyem zöldet is adhatunk hozzá. Rövid főzés után szerecsendiót reszelünk bele, és elkeverjük a tejföllel. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, fűszerezzük utána.

Kevés hűtés után összeturmixoljuk. Tálaláskor kevés olívaolajon pirított tökmagot és vékonyra szelt tökszeletekből készített chipset szórunk a tetejére, valamint néhány csepp tökmagolajjal tesszük még ízletesebbé. Ajánlatos pirítóst kínálni mellé.

Megjegyzés

A leves kanadai tökből a legjobb, de másféle sütőtökből is készíthető. Ki-ki kedve szerint készítheti a levest sűrűbbre, szinte főzelék állagúra vagy lazábbra is. Kímélő, mégis laktató étel, ami első fogásként ebédre, de önmagában vacsorára is kitűnő. - hajduistvan

Ezek is érdekelhetnek

Friss