Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fokhagymás mandulaleves (Sopa de ajo blanco)

default user icon
MME
45 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • 12 dkg kenyér vagy zsemle
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre hámozott mandula
  • 5 ek olívaolaj
  • 1/2 ek sherryecet
  • 2-3 ek szeletelt mandula
  • szőlő (a díszítéshez)
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. A darabokra tépett kenyeret egy tálban megöntözzük 1/2-1 bögre hideg vízzel, majd állni hagyjuk 5-10 percig.
  2. A megtisztított fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, és összeturmixoljuk a hámozott mandulával, majd a finoman kinyomkodott áztatott kenyérrel. Apránként beledolgozzuk az olajat, és folyamatosan tovább keverjük, amíg krémszerű masszát kapunk. Végül hozzáadjuk az ecetet, és 1-1,5 pohár hideg vízzel lazítva simára keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és letakarva a hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
  3. Közben a szeletelt mandulát zsiradék nélkül megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A jéghideg levest megszórjuk a pirított mandulával és szőlőszemekkel díszítjük.

Ezt a többféle változatban elterjedt hideg spanyol levest sós feltéttel (sonkával, sajttal, zöldfűszerrel) is kínálhatod.

Ezek is érdekelhetnek

Friss