Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fokhagymás krumplileves házi reszelt tésztával

45 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 5-6 szem burgonya (közepes nagyságú)
  • parasztkolbász
  • erős paprika (aki szereti)
  • friss petrezselyem
  • zellerzöld (el is maradhat)
  • A rántáshoz:
  • olaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • fokhagyma ízlés szerint
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • A tésztához:
  • 1 tojás
  • finomliszt

Elkészítés

Elkészítés: A burgonyát megpucoljuk, megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A parasztkolbászról lehúzzuk a bőrt, felkarikázzuk. Egy kb. 3-4 l-es fazékban elkészítjük a rántást, ha készen vagyunk, félrehúzzuk a fazekat a tűzről, beledobjuk a fokhagymát és a pirospaprikát, majd felengedjük forró vízzel. Visszatoljuk a tűzre, beletesszük a burgonyát és a kolbászt, sózzuk, hozzáadjuk az erőspaprikát és a zöldfűszereket, forrásig kavargatjuk, nehogy odakapjon. Ha felforrt, fedő alatt takaréklángon főzzük.

Ameddig a leves fő, elkészítjük a tésztánkat: a hozzávalókból kemény gyúrt tésztát készítünk. Ha a krumpli már puha, nagyobb lángot adunk rá, és a tésztát a fővő levesbe reszeljük (nagylyukú reszelőn). Pár percig tovább főzzük, ha nagyon besűrűsödött a tésztától, nyugodtan öntsünk rá egy kis vízet, vigyázzunk arra, hogy ne legyen túl híg, de túl sűrű sem.

Megjegyzés

A reszelt tésztát 30 éve készítem, azóta kitapasztaltam, hogyan készíthetem el megfelelő keménységűre, hogy könnyen lereszelhessem. A lisztet és a tojást előszőr csak az ujjaimmal morzsolom el, és ameddig ragacsosnak, sikamlósnak érzem a tojástól, addig mindig szórok rá egy kis lisztet, de csak kis adagokban, mondjuk egyszerre negyed evőkanálnyit, ha már jónak érzem, összegyúrom, és már kész is.

Ezt a tésztát használom a bableveshez, gulyásleveshez, stb. Végül is a húslevesen kívül mindenbe nagyon finom. - arvaikati

Ezek is érdekelhetnek

Friss