Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tuti módszer fokhagymahámozásra

default user icon
MME
Imádjuk a fokhagymát, de nem könnyű vele dolgozni. Hámozáskor ragacsos és kellemetlen szagú lesz a kezünk, a héj pedig beteríti a konyhapultot és a padlót. Ennek azonban vége, mutatjuk, hogyan kell egyszerűen megpucolni ezt a rengeteg jótékony hatással bíró fűszernövényt.

A fokhagyma gyógyító hatásáról már egyiptomi tekercsek és görög orvosi feljegyzések is megemlékeznek. Nem véletlenül: több mint 25 fajta hatóanyag – enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek – található benne, fogyasztása jó hatással van az egészségre.

Jellegzetes, aromás ízét imádjuk, ám hámozni, préselni nem tartozik éppen a legkellemesebb konyhai feladatok közé. Összegyűjtöttük azokat a módszereket, amelyekkel gyerekjáték a fokhagymapucolás kezdőknek vagy akár tapasztalt szakácsoknak is.

 1. Használjunk két fémtálat

Ez az egyik kedvenc módszerünk a fokhagyma pucolására! Ahogy azt a TikTok @findbex felhasználója is mutatja, két fémtállal egyszerű és problémamentes a hámozás. Első lépésként az egyik tál aljával megnyomjuk a hagymát, hogy gerezdekre essen. Ezután beletesszük a gerezdeket a tálba, a másikat ráfordítjuk, szorosan összefogjuk és felrázzuk, mint egy shakert. Kb. 10 másodperc után a héjak leválnak, és már csak a jóval kevesebb szemeteléssel járó vékony réteget kell eltávolítani a gerezdekről.

2. Áztassuk be a fokhagymát

Chrissy Teigen azt javasolja, hogy forraljunk fel vizet és tegyük bele a fokhagymát 30 másodpercre. Utána vágjunk le egy kis részt a hagymából és egyszerűen toljuk ki a gerezdeket a héjból. Bombabiztos módszer!

3. Tegyük mikrohullámú sütőbe

Ha nincs kedvünk vizet melegíteni, egyszerűen tegyük be 30 másodpercre a fokhagymagerezdet a mikróba úgy, hogy előtte lecsípjük a végét. A héj lepattan, de ha nem, akkor sincs gond: ha kihűlt, könnyedén eltávolíthajtuk. 

4. Nyomjuk szét késsel

Ez is egy szuper módszer! Egyszerűen törjünk le annyi gerezdet, amennyire szükségünk van, és nyomjuk meg a kés lapos oldalával. Húzzuk le a héjat, és máris kezdetjük a fokhagyma aprítását.

5. vegyünk egy fokhagymahámozót

Kicsit kilóg a sorból, hiszen ez nem valami praktika, egyszerűen egy olyan eszköz segít a pucolásban, amit direkt erre a célra találtak ki. Olcsó, egyszerű, de persze enélkül is lehet fokhagymát hámozni (ahogy azt a fentiekben is láttuk). 

Tipp:

Ha nem szereted a fokhagyma erőteljes illatát, néhány étellel megpróbálhatod semlegesíteni. A meleg tej, a méz, a vörösbor, a pörkölt kávé és a friss petrezselyem jó eséllyel veszi fel a harcot a fokhagyma illatanyagi ellen.

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss