Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 kifogás, amivel lebeszéljük magunkat a fogyókúráról

„Holnaptól diétázom... Halogatással azonban nem jutsz sokra! Íme a leggyakoribb kifogások és a hozzájuk kapcsolódó tanácsok, hogy leküzdhesd az akadályokat!
1. „Ma már bűnöztem, most már úgyis mindegy!”

Betoltál egy egész pizzát és rögtön utána egy tábla csokit? Gyakran az állítólagos „bűneink” szolgálnak indokul ahhoz, hogy igazán elkezdhessünk enni. Aztán jön a lelkiismeret-furdalás… A szabály mostantól az, hogy egy-két szelet pizzát – mondjuk zöldségeset – a fogyókúrád alatt is elfogyaszthatsz, ám ilyenkor a nap hátralevő részében kevesebbet egyél.

2. „Állandóan úton vagyok, nincs időm egészségesen enni!”

Mindegy, hogy mikor és hol vagy, igenis számít, mi mellett döntesz! A zsír- és a kalóriadús ételek útközben is kiküszöbölhetőek, például egy csirkemelles szendviccsel vagy egy zöldséges tortillatekerccsel. Alapszabály, hogy soha ne egyél állva vagy menet közben, minden egyes falatozásnál ülj le! Erre sose sajnáld az időt, így mindig megérzed majd, mikor laktál jól.

3. „Vendégségben muszáj ennem!”

Nem mások kedvéért kell falatoznod, kizárólag saját magadért! Hallgass a gyomrodra: rágj lassan, időnként pedig tedd le a kést és a villát, így könnyebben észreveszed majd, mikor laktál jól. Ha a vendéglátód még több vagy újabb étellel kínáld, mondd meg nyugodtan, hogy már nem vagy éhes.

4. „Nincs időm mozogni!”

Nem kell rendszeresen fitneszterembe járnod, hiszen bárhol sportolhatsz! A lift helyett válaszd például a lépcsőt, vagy tegyél meg gyalog egy-két buszmegállónyi távolságot. A takarításhoz rakj be valami vidám zenét, táncolj közben, és énekeld teli torokból a számok szövegét! Ettől nemcsak a kedved lesz jobb, de a kalóriák is gyorsabban elégnek majd.

5. „A munkahelyi büfében nincs egyetlen egészséges étel sem!”

Legyél kreatív, és az egész helyett például kérj fél adagot! Ha ez nem lehetséges, ne válassz zsíros szószt, húst és olajban sült köretet. Hogy jóllakj, egyél inkább több párolt vagy grillezett zöldséget némi rizzsel, esetleg egy tartalmas zöldséglevest, amelyhez fogyassz el egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret!

6. „Ha fogyókúrázom, estére mindig farkaséhes leszek!”

Ha ez valóban így van, akkor napközben valószínűleg túl keveset ettél, ezért ácsingózik este laktató falatok után a szervezeted. Ha arányosan elosztva napi öt kisebb étkezést tervezel be, akkor este is elég lesz majd egy normál adag! Nagyon fontos, hogy soha ne hagyd ki a reggelit! Tanulmányok igazolják, hogy azok az emberek, akik ilyenkor semmit sem esznek, délután és este hajlamosak dupla adagokat fogyasztani. Mit szólnál például egy tálka gyümölcsös müzlihez és egy pohár zsírszegény tejhez?

7. „Nem ehetek mindig salátát!”

Így valóban egyoldalúan táplálkoznál, ami hosszú távon falánksághoz, illetve különböző hiánybetegségek kialakulásához vezetne. A változatos étrend nagyon fontos! Amilyen gyakran csak lehet, próbáld meg kevésbé hízlalókkal helyettesíteni a zsíros ételeket, például tejszín helyett használj friss sajtot, a szalámi helyett pedig pulykamellet.

8. „Ha keveset eszem, megfájdul a fejem”

A fogyókúra alatt különösen fontos, hogy minél több folyadékot (pl. vizet, gyógyteát) fogyassz, a zsír lebontása közben ugyanis méreganyagok szabadulnak fel a zsírszövetekből. Ha túl keveset iszol, akkor ezek nem tudnak majd távozni a szervezetedből. Ennek a következménye a fejfájás, a szédülés és a fáradtság is.

9. „Csoki nélkül nem bírom ki!”

Nem probléma – ha legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokit választasz, a keserű csokoládé ugyanis csökkenti az édesség utáni vágyat! Még jobb, ha iszol egy csésze valódi kakaót: ennek is csokis íze van, viszont több mint 50%-kal kevesebb zsírt tartalmaz. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss