Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így fogytak a szupermodellek a 90-es években - sztárdiéták egészen napjainkig

default user icon
MME
Negyven év alatt sokat változott a nőideál, már ami a testalkatot illeti... Tekintsd át velünk, hogy az 1970-es évektől kezdve mely módszerekre esküdtek a hírességek és az őket követők!

70-es évek - A piszkafa alkat a divat

A híres modell, Twiggy színre lépésével a 60-as évek kerek formái után a madárcsontú nő lett az ideál. Fiatal lányok ezrei próbálták utánozni a modellt, és abbéli igyekezetükben, hogy minél vékonyabbak legyenek, gyakran nyúltak akár víz- és hashajtókhoz is. Szerencsére a 70-es évek vége felé megjelent egy sokkal egészségesebb nézet: Bo Derek és Jane Fonda már a sportos testalkatot és az egészségtudatos életmódot hirdették!

80-as évek - Aerobikmánia

Jane Fonda 1982-ben kiadta saját aerobikkazettáját, és ettől kezdve nők milliói izzadtak a képernyő előtt, csak hogy ők is olyan jó formába lendüljenek, mint a színésznő. Fonda mellett több híres hölgy, így Jamie Lee Curtis, Sigourney Weaver és Madonna is az erős nő ideálját hirdette.

Az 1980–90-es évek sztárdiétája a Harvey és Marilyn Diamond által kidolgozott Testkontroll volt. A módszer főként zöldségek és gyümölcsök fogyasztását ajánlotta, és valóban sokaknak segített lefogyni – ám a táplálkozási szakemberek nagy része már akkor is tiltakozott ellene. Szerintük ugyanis a Testkontroll szerinti étkezés során nem kielégítő a fehérjebevitel, a cink-, a D-, B1-, B2- és B12-vitamin-bevitel szintje pedig alacsony.

90-es évek - Ez az évtized a szupermodelleké

Ebben az időszakban mindenki Cindy Crawford, Linda Evangelista és Claudia Schiffer formás gazellaalkatát csodálta. A nők Cindy tornavideóira izzadtak szorgalmasan, és Claudia zsírszegény diétáját követték. Aztán feltűnt az ultravékony Kate Moss, így az évtized végére újra visszatért a soványság ideálja.

Az évtized legnépszerűbb fogyókúrája a vércsoportdiéta volt, amely külön étrendet határozott meg az A, a B, az AB és a 0 vércsoportúaknak. A módszer kitalálói azzal érveltek, hogy az élelmiszerekben található, lektinnek nevezett fehérjék az eltérő vércsoportú emberek szervezetében másképpen hatnak. Ám ez a diéta sem volt az igazi: bizonyos esetekben ugyanis egyoldalú táplálkozást és egyes fontos táplálékféleségek elhagyását javasolta.

A 2000-es évek - Dr. Atkins térhódítása

Az ezredforduló után is inkább a sovány, mint a telt idomok domináltak a sztároknál. Jennifer Aniston, Nicole Kidman vagy Renée Zellweger akkoriban a nagyon trendinek számító Atkins-diétát követték. A módszer lényege a folyamatos szénhidrátszegény étkezés magas fehérje- és zsírbevitel mellett. A három szakaszból álló diéta egyik veszélye a jojóeffektus jelentkezésének lehetősége, a másik pedig a túl magas zsír- és fehérjefogyasztás következtében kialakuló esetleges szövődmények, így aztán nem is csoda, hogy az Atkins által kidolgozott technikának rengeteg ellenzője akadt.

Napjainkban - Éljenek a nőies idomok!

Manapság szerencsére olyan nők a főbb példaképek, akiket nem érdekel, ha nem olyan vékonyak, mint a piszkafa. Az Oscar-díjas Kate Winslet, a híres humorista, Amy Schumer vagy a popkirálynő, Beyoncé is a formás alakot hirdeti. A szupermodellek között is számos plus size szépséget találunk, gondoljunk csak a gyönyörű Ashley Grahamre, aki egyértelműen gömbölyded idomokkal bír, de mindeközben az egészséges életmód és a rendszeres sport fontosságára hívja fel a figyelmet.

Persze, ettől még korunknak is megvan a maga divatdiétája… Jennifer Lopez, Gisele Bündchen, Nicole Kidman és első terhessége előtt Katalin hercegné is dr. Pierre Dukan módszerének híve volt. A négy szakaszból álló program első részében szinte csak fehérjét szabad enni, a másodikban ehhez némi zöldség is csatlakozik, majd a harmadikban jöhet valamennyi teljes kiőrlésű kenyér és tészta. Végül a negyedik szakasz az elért testsúly megőrzését szolgálja. Ahogy a divatdiétáknál megszokhattuk, e módszernek is rengeteg híve volt, van, miközben legalább ugyanennyien kritizálják.

Ezek is érdekelhetnek

Friss