A csodás aromájú fűszerek nemcsak színt és ízt adnak az ételnek, hanem nagyon egészségesek is! Számos létfontosságú vitamint tartalmaznak, amelyek segíthetnek a zsírégetésben és abban is, hogy a szervezet eredményesebben szabaduljon meg a méreganyagoktól.
Háromnapos zöldfűszerprogramunk során: Reggelire fogyassz petrezselymes tojásételt (Lásd: receptünket!) vagy 2 vékony szelet teljes kiőrlésű kenyeret light margarinnal és paradicsomszeletekkel, apróra vágott bazsalikommal megszórva.
Ebédre válassz a zöldborsós-petrezselymes tészta, a paradicsomos-csicseriborsós egytálétel és a pizza közül.
Vacsorára készíts például zöldfűszeres sült zöldségeket. Ehhez tisztíts meg, szeletelj fel 100-100 g burgonyát és sárgarépát, valamint 1 db céklát, csepegtess rá1 ek olívaolajat, sózd, borsozd meg, majd rétegezd kis méretű tepsibe, és kb. 25 perc alatt süsd meg a 200 fokos sütőben. Keverj ki 60 g zsírszegény túrót 1 ek apróra vágott zöldfűszerrel, majd kanalazd a sült zöldségekre.
Receptek
Reggeli
Zöldfűszeres rántotta
Hozzávalók (2 személyre): ½ csokor újhagyma, 3 db tojás, 3 ek 1,5%-os tej, 3 ek apróra vágott zöldfűszer (pl. petrezselyem, snidling, bazsalikom), só, bors, 4 szelet korpás toastkenyér, 2 db paradicsom
Elkészítés: Az újhagymát karikázd fel. A tojást habard el a tejjel, majd add hozzá a zöldfűszereket, a hagymakarikákat, sózd, borsozd meg, majd villával habard el. A tojásos keverékből teflonserpenyőben süss ízlés szerint rántottát vagy omlettet, majd oszd el azt a megpirított toastkenyereken. Végül fedje be a felkarikázott paradicsommal.
Kalóriatartalom: 265 kcal/adag
Ebédötletek
Pestós tészta zöldborsóval
Hozzávalók (4 személyre): 400 g zöldborsó (mirelit is jó), só, 300 g durum száraztészta, 100 g kemény sajt, 2 ek olívaolaj, bors, 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés: A zöldborsót sós vízben 6-8 perc alatt párold meg, majd szűrd le. A tésztát a csomagoláson található leírás szerint főzd ki, majd szintén szűrd le. A sajtot reszeld finomra. Az olívaolajat teflonserpenyőben hevítsd fel, pirítsd át rajta a zöldborsót, azután add hozzá a tésztát, a sajtot, végül szórd meg a megmosott, apróra vágott petrezselyemzölddel. Kalóriatartalom: 470 kcal/adag
Csicseriborsós-paradicsomos egytál
Hozzávalók (4 személyre): 1 fej vöröshagyma, 2 ek olívaolaj, 1 ek paradicsompüré, 1 tk apróra vágott koriander, 500 g csicseriborsó (konzerv), 400 g hámozott-darabolt paradicsom (konzerv), 200 ml zöldségleves-alaplé, só, bors, menta
Elkészítés: A meghámozott hagymát kockázd fel, majd dinszteld meg a felhevített olívaolajon. Add hozzá a paradicsompürét, a koriandert, kevergetve hevítsd fel. Add hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót, a hámozott-darabolt paradicsomot, és öntsd fel az alaplével. Lefedve párold kb. 10 percig, majd sózd, borsozd meg. Apríts fel néhány mentalevelet, és ezzel megszórva tálald az ételt.
Kalóriatartalom: 230 kcal/adag
Mozzarellás-paradicsomos pizza
Hozzávalók (4 személyre): 400 g liszt, ½ kocka élesztő, 3 ek olaj, só, 400 g koktélparadicsom, 125 g pizzamozzarella, bors, 1 csokor bazsalikom
Elkészítés: A lisztet öntsd keverőtálba, a közepén alakíts ki mélyedést. Morzsold bele az élesztőt, adj hozzá 200 ml langyos vizet, az olajat és 1 tk sót. Gyúrj tésztát a hozzávalókból, majd letakarva keleszd 60 percen át. Ezután újra dagaszd át. A paradicsomokat mosd meg, a mozzarellát szeleteld fel. A tésztát oszd két részre. Mindkettőt nyújtsd ki, majd fektesd sütőpapírral letakart sütőlemezre. Fedd be a paradicsomokkal és a sajttal, sózd, borsozd meg, és kb. 20 perc alatt süsd meg a 220 fokos sütőben. Végül szórd meg az apróra vágott bazsalikommal.
Kalóriatartalom: 525 kcal/adag