Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogyj rizzsel egészségesen: 5 tipp a betartható rizs-diétához!

default user icon
MME
Az alacsony zsírtartalmú, laktató, ráadásul rendkívül sokféleképpen elkészíthető rizs fontos szereplője lehet a fogyni vágyók étrendjének.

Ez a gazdag és komplex szénhidrátforrás szerencsére annyiféleképpen variálható, hogy egyszerűen lehetetlen megunni. Zöldséggel, hallal vagy hússal párosítva fontos eleme lehet a fogyókúrás étrendnek, hiszen hosszú időre eltelíti az embert. Barna, hosszú szemű, basmati: próbáld ki minél több fajtáját, így biztosan nem lesz egyhangú az étrended!

1. javítja a bélműködést!

A rizsben meglehetősen sok ásványi anyag található, amelyek serkentik bélrendszer működését.

2. Fontos a káliumtartalma!

Káliumtartalma gondoskodik arról, hogy szervezetedből távozzon a felesleges folyadék, ami máskülönben a zsírsejtekben halmozódna fel.

3. rosttartalma kiváló!

A zöldségek rost-, valamint a hús- és halfélék fehérjetartalmával együtt a rizs garantálja a kiegyensúlyozott vércukorszintet.

4. Ezért diétás

Gazdag összetett szénhidrátokban, amelyeknek a feldolgozása kifejezetten sok időt és energiát igényel az emésztőrendszertől. Emiatt hosszú ideig jóllakottnak érezheted magad, miközben 100 g rizs elfogyasztásával mindössze 126 kcal-t vitt be a szervezetedbe.

5. Nyugatja az idegrendszert!

B-vitamin-tartalma révén a rizs pozitív hatással van az idegrendszerre. Fogyasztásával tehát elkerülhető a stresszevés. 

Kis trükkök, nagy eredmény

- Főzd le nagy adagban! Rengeteg időt megspórolhatsz, ha előre megfőzöl legalább 2-3 napnyi adagot, mert a hűtőben gond nélkül eláll. Így könnyebb lesz kitartani a célhoz vezető úton.
- Bőséges folyadékot mellé! A megfelelő vízbevitel nagyon fontos, mert kedvező hatással van az anyagcserére, és mivel a gyomorban megduzzasztja az élelmi rostokat, a telítettségérzetet is biztosítja. Igyál meg napi 1,5-2 liter vizet!
- Zöldség: megduplázva! Sok rizs egy kevés zöldséggel? Nem, pont fordítva! A zöldségek rendkívül magas rosttartalmuk révén kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, és ezzel megakadályozzák a farkaséhséget.
- Inkább hántolatlant! A hántolatlan barna rizs héjában található egy anyag, ami a kutatások szerint nagyszerű hatással van a vérkoleszterinszintre. Ráadásul ennek a fajtának nagyon magas a komplexszénhidrát-, a rost- és a B-vitamin-tartalma is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss