Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogyj egyszerűen! Nem kell mindig belehalni az edzésbe

default user icon
MME
A közeledő busz elérése miatt megtett szapora lépések után úgy érzed, életed olimpiáján vettél részt? Akkor érthető, ha nem kitörő lelkesedéssel veted bele magad az alakformáló kardioprogramba. Jó hír, hogy a pluszkilók eltüntetésére létezik egy kevésbé izzasztó B terv is!

A legtöbb nő kívánságlistájának élén valószínűleg az áll, hogy minden erőfeszítés nélkül megszabaduljon a túlsúlytól, és pillanatok alatt szálkás, feszes has- és fenékizmokat varázsoljon magának. Sajnos az erre alkalmas módszert még nem találták fel, de tippjeinkkel sokat tehet azért, hogy csúcsformába kerülj.

Könnyed erősítés

Tény, hogy az alakformálás szempontjából rendkívül hasznosak az aerob edzések, de ahhoz, hogy izmot építs – amire a zsírégetéshez mindenképpen szükség van –, helyezd a hangsúlyt a súlyokra! Legalább hetente háromszor végezz akár otthon is erősítő edzéseket, az egész testet átmozgatva közben. A felsőtestre célszerű kézisúlyzókkal dolgozni. Ezek hiányában megteszik a vízzel teli félliteres műanyag palackok is.

Formáld az alakodat egész nap

Nem csak akkor érhetsz el tartós változást, ha célzottan végzel testmozgást. Az úgynevezett NEAT (az angol nonexercise activity thermogenesis kifejezés magyarul olyasmit jelent, hogy aktivitás nélküli hőfejlesztés, vagyis olyan mozgásforma, ami hozzátartozik a mindennapjainkhoz, és mozgatja a testünket) növelésével is szép eredményeket érhetsz el. Ez különösen az ülőmunkát végzők esetében lehet hasznos: lift helyett például használd a lépcsőt, óránkét sétálj pár percet az irodában, ebédre pedig ne rendeld házhoz a menüt, hanem ugorjon ki érte a közeli kifőzdébe.

Számold a lépéseidet!

Tűzd ki célul, hogy naponta megteszel 10 ezer lépést! Több kutatás is igazolta, hogy az ilyen embereknek alacsonyabb a vérnyomása, és a szív- és érrendszere is jobb állapotban van. Ha azt nézzük, hogy egyes felmérések szerint egy egészséges felnőtt egy nap alatt 4–18 ezer lépést tesz meg, már nem is tűnik olyan ijesztőnek ez a szám, ugye? Az életkori, testi és egyéb adottságaid nyilván megnehezíthetik a dolgodat, de akkor sem lehetetlen vállalás... Mindenképpen szerezz be egy aktivitásmérőt, amivel nyomon követheted a mozgásodat. Szintén tanulmány igazolta, hogy az eszköz használata nagymértékben hozzájárult a fogyáshoz, valamint a vérnyomás csökkentéséhez. Sőt, a lépésszámlálót viselő vizsgálati alanyok 2 ezer lépéssel, vagyis kb. 1,6 kilométerrel növelték a napi „távjukat”!

A fehérje legyen a prioritás

Rendkívül fontos, hogy minden étkezés alkalmával megfelelő mennyiséget fogyassz belőle. Az ajánlott adag testkilogrammonként 0,8–1,8 g, attól függően, hogy mennyire aktív életet élsz. A fehérje amellett, hogy segít fenntartani a telítettségérzést, az izomépítésben is fontos szerephez jut.

Csökkentse a napi kalóriabevitelt

Szervezeted kevesebb kalóriával is elműködik, érdemes hát eszerint újragondolnod az étkezésed. Az új értékeket számold ki úgy, hogy a testsúlyod megszorozza – a napi aktivitásodtól függően – 24-25-26-tal, és a kapott eredmény szerint állítsd össze a menüdet. Egy 68 kg-os felnőtt esetében ez az érték 1600–1800 kcal lehet. A kalóriaszám akkor megfelelő, ha fenntartható vele a folyamatos zsírégetés. Ugyanakkor ha úgy érzed, hogy folyton éhes, fáradt és rosszkedvű vagy, akkor tovább kell finomítania az értéken. Ne csüggedj, ha elsőre nem sikerül, több hétig is eltarthat, mire beállítod a szervezetednek megfelelő értéket!

A türelem rózsát terem

A súlyfelesleg, legyen szó bármilyen diétáról vagy fogyókúrás programról, nem tűnik el egyik napról a másikra. Ne görcsölj rá a dologra, adj magadnak elég időt, és ne figyeld folyton a mérleg nyelvét vagy a ruhaméreted. Ezzel elkerülöd a világvége-hangulatot és stresszt, amely ráadásul hizlal is. Időbe telik, mire a változás meglátszik majd az alakodon, de ne add fel, meglátod, a végén garantált a tartós siker!

MÉG TÖBB ÉLETMÓDTANÁCSOT ÉS DIÉTATIPPET TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN - KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>

EGÉSZSÉGES ÉS ALAKBARÁT TIPPEK AZ IRODAI ÉTKEZÉSHEZ>>> 

5 APRÓ TRÜKK, HOGY BEINDULJON A DIÉTA>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss