Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A lelki terhekkel együtt a kilóktól is megszabadultam! Így fogyott 43 évesen 12 kilót Réka

Nem ritka, hogy egy otthon maradó édesanya másokra fordítja az energiáját, és ennek bizony gyakran negatív következményei is vannak. Réka időben észrevette, hogy nem mennek jól a dolgok, és a lelki egészsége visszanyerése mellett a fogyás is a jutalma lett.

Sok oka lehet annak, hogy valaki pluszkilókkal küszködik, és egyáltalán nem biztos, hogy a rossz táplálkozás vagy a mozgáshiány áll a probléma mögött. Sokszor lelki tényezők akadályozzák a fogyást, és ha ezeket sikerül kezelni, akkor szinte magától megy le a felesleg. Így volt ez Paál-Szomjas Rékával is, aki mára sokkal jobban érzi magát, és bár nagyon örül a mínusz kilóknak, elárulja, hogy nem ez volt a lényeg, és nem is ez a legfontosabb pozitív változás az életében.

„Ez már mindig így lesz?”

Réka fiatal édesanyaként komoly változtatásokat volt kénytelen bevezetni életében, ami nem jó irányba mozdította el. Állítja, ennek lett a következménye némi hízás is.
– Néhány éve ott kellett hagynom a munkahelyem, mert a gyerekekre sokkal nagyobb figyelmet kellett szentelnem. Nem ment, hogy a korábbi feladataimat abban a formában elvégezzem. Külsős piackutatóként azóta itthonról végzek elemzéseket, ennek a változtatásnak azonban negatív hatása is volt. Egy idő után azt vettem észre, hogy a mindennapokban teljesen betemetett a háztartás, gyerekek, logisztika. Egyszerűen nem éreztem jól magam a bőrömben, azon gondolkodtam, hogy akkor ez most már mindig így lesz? Amikor a covid miatt még edzésekre sem járhattam, az a fonal is elveszett, és amikor újra megnyitottak a termek, valahogy oda sem tudtam kellőképpen visszakapcsolódni – meséli.

Lelki oka volt a hízásnak

Sok édesanya tapasztal meg hasonló élményeket, mint Réka, ő azonban nem adta meg magát a hitnek, hogy így kell maradnia mindennek.
– Azt éreztem, hogy nem kielégítő így az életem, nincs sikerélményem, önállóságom, társas életem, anyagi függetlenségem, ugyanakkor tehetetlen vagyok. Ki akartam lépni ebből a kalitkából, változtatni akartam, de nem tudtam, hogyan tehetném meg. Ekkor kezdtek feljönni a kilók, aminek nyilván lélektani oka volt, hiszen nem ettem másként. Persze akkor ezt még nem kötöttem össze, de visszatekintve egyértelmű. Amikor újra edzeni kezdtem, az sem hozott látványos változást. Az interneten folyamatosan igyekeztem tágítani a tudásom több területen is, beleértve a spirituális vonalat, ami engem mindig is érdekelt és vonzott. Itt bukkantam rá egy önfejlesztést támogató spirituális csoportra, ami megfogott, mintha hívott volna.


Újra megtalált energia

Réka nagyjából két éve csatlakozott a csoporthoz, és ez teljesen átalakította az életét.
– Ott nemcsak tudást kaptam a világ és saját magam, magunk valós működéséről, ittlétünk céljáról stb., de olyan energiákat is, amelyek több területen is nagyot lendítettek rajtam. A sok új tudás, új látásmód mellett mások megéléseinek, tapasztalatainak megismerése is sokat segített abban, hogy változtatni tudjak az életemen, hozzáállásomon. 2022 tavaszán elkezdtem Czanik Krisztián aerobikóráit látogatni hetente háromszor. Azóta 12 kilót, egy ruhaméretet fogytam, de közben nem is nagyon méregettem magam. A letett lelki terheket tehát a fizikaiak is követték, amellett, hogy továbbra is mindent eszem, amit megkívánok. Ha nem megy le több, az sem baj, nekem fontosabb, hogy sokkal jobban érzem magam az életemben – mosolyog Réka.

A fizikai és lelki erőnlét szorosan összefügg

Stresszevők vagy stressztől fogyók – mindannyian valamelyik csoportba tartozunk, de a rossz lelkiállapot más szinteken is akadályozhatja a fogyást, ahogy ez Rékával is történt.
– A rossz lelkiállapot és a stressz gyakran fogyást vált ki, de van, akinél valóban inkább hízást okoz. A mozgás többféle módon is segíthet. Egyrészt a magasabb energiafelhasználással, másrészt az edzés közben termelődött hormonok jó érzést szereznek. A csoportos órák általában társaságban, jó hangulatban zajlanak, a résztvevők célokat tűznek ki és érnek el, és ez is kizökkenti őket a gödörből. Az edzők pedig szintén sokat segíthetnek, nem véletlenül a képzés része a pszichológia és a pedagógia, hiszen szinte coachként ápoljuk a hozzánk járók lelkét is. Sose feledjük, hogy a fizikai és lelki erőnlét összefügg, és egymást is segítik. Éppen ezért, aki mélyponton van, annál sokszorosan hasznos az edzés, és lehet, hogy a fogyás tényleg csak plusz kellemes mellékhatás lesz – mondja a szakértő.

A Fanny magazinban minden héten találsz egy inspiráló fogyástörténetet, KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss