Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogyássztori: Befulladt cipőkötés közben, ma már 10 kilométert is lefut a kétgyerekes apuka

default user icon
MME
Fogyni, mindig nagy kihívás, különösen ha jelentős túlsúllyal küzd az ember, és az egészsége a tét. Sokan jól tudják, hogy bele kellene vágniuk, de hiányzik az a bizonyos kezdő lökés. Most induló új sorozatunkkal, reméljük, ezt sikerül megadnunk nekik: minden héten egy-egy inspiráló fogyássztorit osztunk meg a Mindmegette, mégis fogyott rovatunban. Elsőként íme János története, aki 43 évesen és 133 kilósan fogadta meg, hogy a 45. születésnapjára lead 30 kilót, mert elege lett abból, hogy kifullad a kislánya mellett a játszón.

Az elhatározás

"Két éve megfogadtam, hogy a 45. születésnapomra formába hozom magam, és leadok 30 kilót. Ekkor voltam 43 éves, 133 kiló, gyenge, lelakott egészségi állapotú és frissen diagnosztizált cukorbeteg " - kezdi fogyásának történetét Papp-Für János, költő, író, hozzátéve, hogy ehhez a súlyhoz ugyan 5 centi híján két méter magas, és erős csontozú, de már a cipője bekötése is komoly égzési nehézséget okozott, nem, hogy az aktív testmozgás. Stresszelt, amikor játszótérre kellett menni a lányával, mert tudta, hogy hamar kifárad majd, nem bírja majd a tempót.

"Egyre rosszabbul éreztem magam a saját testemben és elhatároztam: véget vetek ennek a rémálomnak, ami persze az idő múlásával csak egy rosszabb és keservesebb lett. Egyik napról a másikra meghoztam egy döntést - de aki ebbe már egyszer belekezdett az tudja, nem olyan egyszerű ám ez, főleg a kezdet" - folytatja. 

Lefogynék - de hogyan?

Az első, és legnehezebb lépés a megfelelő diéta és mozgásforma megtalálása volt.

"Elolvastam jó sok cikket, véleményt, megnéztem egy rakás videót és úgy döntöttem, hogy a keto-diétát fogom kipróbálni, a mozgás pedig legyen kardio, amit bírok is, így a sok séta mellett a biciklit választottam, majd csak jóval később jött a kocogás-futás."

 

Diéta + Sport = sikeres fogyás

Hamar kiderült, hogy János jól választott, a keto-étrend bevált. Az első pár hónapban leadott 10 kilót, egy év kellett a mínusz 20 kilóhoz, és bár ezután lassult a folyamat, végül határidőre elérte a kitűzött célt: a 45. szülinapján 30 kilóval kevesebbet mutatott a mérleg, ráadásul az erőnléte még a vártnál is sokkal jobban fejlődött.

"Az első napon néhány kilométer séta után nem bírtam és be akart szakadni a hátam. Kocogni, maximum 200 métert tudtam, és 5 km biciklizés ment maximum egy szuszra. Felülésből és hasizom gyakorlatból egyenesen nulla volt a teljesítményem. Most minden nap vagy 40 km-t biciklizek ( országúti, nagy tempó ), vagy 10 km-t futok. Felülésből 20 perc alatt 960 gyakorlatot tudok megcsinálni. És ezzel nem fényezni akarom magam, sem nagyképűnek hatni, dehogy! Csak szeretném szemlélteni azt, hogy mire képes az emberi szervezet, akár bőven 40 év felett is!" - mondja János, és hozzáteszi: tudja, hogy ehhez  akarat, elhatározás is kell bőven, és persze a jó példa sem elhanyagolható jelentőségű. "A túlsúly, az egészségtelen táplálkozás, a krónikus mozgáshiány életveszélyes. Tenni kell ellene."

Még több fogyássztorit és diétás receptet találsz a mindmegette, MÉGIS FOGYOTT ROVATBAN! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss