Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 meglepő ok, ami miatt fájhat a fogunk

default user icon
MME
A fogfájás az egyik legkínzóbb fájdalom. Bár legtöbbször egy lyukas fog a bűnös, más oka is lehet ennek az őrjítő tünetnek. Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, amellyel beazonosíthatók a fogfájás okai, és tippeket adunk a kezelésre is.

A fogszuvasodás a világ egyik legelterjedtebb betegsége, melyet baktériumok okoznak. Ezért fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat, a szűrővizsgálat, a fogkőeltávolítás és persze a megfelelő szájápolás. A fogmosással ugyanis eltávolítjuk a baktériumokat  tartalmazó lepedéket a fogak felszínéről. A baktériumok által termelt savak ugyanis kikezdik a zománcot és elindítják a kóros folyamatot. 

A fogszuvasodáson kívül azonban több más is kiválthatja a fájdalmat.

fogérzékenység

Ha hideg ételek vagy italok fogyasztáskora fáj a fogunk, valószínűleg fogérzékenységgel küzdünk. A fogérzékenység hátterében a vékony, megkopott fogzománc áll. Sérült fogzománc esetén hirtelen fellépő és rendkívül kellemetlen érzést tapasztalhatunk, éles nyilallást, mely főleg jeges italok, fagylalt fogyasztásakor jelentkezik, de súlyosabb esetben a fogak levegővel való érintkezés is fájdalmat okozhat. A fogzománc sérülhet reflux betegség, savas élelmiszerek fogyasztása miatt, de okozhatja fogcsikorgatás is.

Hogyan kezelhetjük? Az érzékenység kezelése a fájdalom mértékétől függ. Enyhe fájdalom esetén elég lehet érzékeny fogakra ajánlott fogkrém használata. Kifejezettebb fájdalom esetén a fogorvos javasolhat terápiát. A legjobb, ha kerüljük a savas üdítőket, a fogmosást pedig az étkezést követően, 20-30 perccel később végezzük reggel és este lefekvés előtt.

Ínyvisszahúzódás

A fogíny egy kollagénben gazdag, rugalmas lágyszövetállomány, amely nem csak az esztétikus mosoly elengedhetetlen alkotóeleme, de fontos védelmi funkciója is van. Amikor a fognyakról az íny a foggyökér irányában visszahúzódik, ínyrecesszióról beszélünk. Ilyenkor a foggyökér érintkezik a szájban található bakteriális flórával, de ki van téve az élelmiszerek okozta hőmérsékleti és pH változásoknak is, nem beszélve a mechanikai traumáról, amit pl. a túl agresszív fogmosás okoz.

Hogyan kezelhetjük? Az első lépés az ínyrecessziót kiváltó tényező azonosítása és megszüntetése. Ha az ínyvisszahúzódás nem túlságosan előrehaladott, elképzelhető, hogy egy, a megfelelő eszközökkel a rendelőben elvégzett tisztítás – amelynek a fogkőeltávolítás is része lehet – elég lehet a folyamat megállításhoz. Súlyosabb esetben fognyaki tömés is szükségessé válhat, illetve ínyplasztikai beavatkozásra is sor kerülhet. A legjobb a megelőzés, ezért érdemes befektetni egy kiváló minőségű elektronikus fogkefébe vagy egy kézi, extra puha sörtéjű fogkefébe.

Fogsérülés

Meglepően sokan nincsenek tudatában annak, hogy fogsérülést szenvedtek. Ez lehet akár egy sok-sok évvel ezelőtti baleset következménye, amikor a szájat, az arcot és így a fogakat ütés érte. Fogsérülés után megnövekszik a fájdalom és az érzékenység a rágás során, ami a fog meghajlását okozza, és irritálja a fogban lévő idegvégződéseket. Ilyen esetben a fogorvosnak rendszeresen ellenőrizni kell a fogat! Ha a trauma következtében a fog elhalt, a fog külső része elszíneződhet és érzékennyé válhat.

Hogyan kezelhetjük?  A traumatizált fogat egy idő után el kell távolítani, a kezelési tervet a fogorvos állítja össze.

Éjszakai fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás vagy bruxizmus egy rendkívül gyakori jelenség, ami gyerekek és felnőttek esetében is előfordul. Rossz szokás, ami nem csak bosszúságot okoz a partnernek, hanem a fog töréséhez vagy kilazulásához vezethet. A fogcsikorgatást megszámlálhatatlan dolog előidézheti. Előfordul, hogy az ok egyszerűen a túlságosan feszes rágóizom, ami nem képes ellazulni, így összeszorítva a két fogsort. A túl magas tömés, inlay, korona vagy kivehető fogsor miatt is kialakulhat fogcsikorgatás. Ha fogak találkozási helye eltér, kiegyensúlyozatlan, a fogfájdalom mellett izomfájdalom is jelentkezhet. 

Hogyan kezelhetjük? A fizikai tényezők által okozott bruxizmus ellen hatékony megoldás egy speciális fogvédő, úgynevezett éjszakai harapásvédő lemez vagy fogsín alkalmazása. Ezek éjszakai viselésével megelőzhető a csikorgatás, ezáltal a fogak károsodása, emellett pedig a pihentető, nyugodt alváshoz is hozzájárulnak. Ha pszichés okok állnak a fogcsikorgatás mögött, mint a szorongás és a stressz, meditációs technikákkal próbálkozhatunk.

Arcüreggyulladás

Influenza szezonban gyakori, hogy arcüreggyulladás lesz egy megfázás szövődménye. Az orrmelléküreg-gyulladás okozhat fogászati fájdalmat. A legjellemzőbb fogfájást okozó orrmelléküreg-gyulladás kiindulási pontja az arcüreg. Az orrmelléküregek, a fogak és az íny hasonló idegekből állnak, melyek képesek a fájdalominger közvetítésére. Az orrmelléküreg-gyulladás következtében kialakuló gyulladás vagy fogászati betegség okozhatja ezen idegek nyomását, mely fájdalomhoz vezet, és amit fogfájásként érzékelhetünk.

Hogyan kezelhetjük? Fogászati ​​kezelés helyett gyulladáscsökkentő szerek és antibiotikum segíthet.  

Ajánljuk még:

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss