Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogas (süllő) Gundel módra

> 90 perc
bonyolult
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • 80 dkg fogas színhús
  • 6 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 3 db tojásfehérje (a mártásból kimaradt)
  • 12 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg zsír vagy vaj
  • Az angolos parajhoz:
  • 1 kg leveles paraj
  • szódabikarbóna
  • 2 dkg vaj
  • törött bors
  • A gombához
  • 15 dkg gomba
  • 3 dkg vaj
  • bors
  • petrezselyem zöldje
  • A Mornay-mártáshoz:
  • 4 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg reszelt sajt
  • szerecsendió
  • A tetejére:
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 2 dkg vaj

Elkészítés

A vékonyra szeletelt gombát a vajban sóval, borssal, finomra vágott petrezselyem zöldjével puhára pároljuk, hogy levét elfője.

A halat 6 részre vágjuk, besózzuk, majd a lisztbe, a tojások fehérjével elkevert egész tojásba és a morzsába forgatva a forró zsírban kirántjuk.

Elkészítjük a Mornay-mártást, mely a fenti anyagokból úgy készül, mint egy besamelmártás.

Egy nagy tálban szétterítjük az angolos parajt, erre helyezzük (nem közvetlen egymás mellé!) a rántott halat, tetejére elosztjuk a gombát, majd az egészet beborítjuk a Mornay-mártással. Végül meghintjük az 5 dkg reszelt sajttal, megöntözzük a 2 dkg olvasztott vajjal, és forró sütőben pirosra sütjük.

Gundel Károly a Kis magyar szakácskönyvében szereplő recepthez hozzáfűzte: „A kreáció eleinte még gomba nélkül készült.”

Ezek is érdekelhetnek

Friss