Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gundel remekmű, a palacsintán túl: fogasfilé, ahogy még sosem kóstoltad!

Süllőt és fogast már a nagy vendéglátós dinasztiát alapító Gundel János, a Szállodások és Vendéglősök Ipartestületének elnöke, a Ferenc József-rend lovagja is készített. Károly az apja „István főherczeg módra” elnevezésű halételének receptúráját tökéletesítette. Így született meg a párolt parajleveleken szervírozott, sűrű besamellel borított, vajban kisütött rántott fogasfilé Gundel módra, amely a nyitás óta szerepel a nagy múltú hely étlapján.

Gundel Károly néha hónapokon keresztül kísérletezgetett séfjeivel, hogy meghatározza valamely étel hozzávalóinak optimális arányát, például a borjúborda Gundel módra esetén a friss erdei gomba és a mártásba kevert vékony metéltre vágott főtt, füstölt sonka mennyiségét.

A szóban forgó borjúbordához hasonlóan tálalt fogas jól példázza a gasztronómus konyhaművészetét és kreativitását. Európában ekkoriban még nem nagyon hallottak a panírozásról, Gundel azonban felismerte az elkészítési módszer gasztronómiai értékét és élen járt a Törökországból érkező újítás magyarországi bevezetésében. Az 1900-as évek elején ő kezdte népszerűsíteni a vajas parajjal szervírozott, aranysárgára kisütött balatoni fogast , amely a mai napig a vendégek nagy kedvence.

A „restaurateur” egyébként gyakran kedveskedett törzsvendégeinek egy-egy különleges fogással, amit később nekik ajánlott.

Sacher, Ritz és Escoffier elismert kortársaként megszelídítette és a nemzetközi ízléshez közelítette a magyar konyhát, és először németül megjelent Kis magyar szakácskönyve új korszakot nyitott a magyar gasztronómiában. Ennek a műnek a fiai által kissé átdolgozott verziója a magyar szakácsművészet legnagyobb példányszámban, legtöbb nyelven megjelent receptgyűjteménye: első kiadása óta több mint negyven utánnyomást ért meg, és 2,5 millió példányban szolgálta a magyar ízek főzni vágyó szerelmeseit.

Gundel Károly születésének 100. évfordulójára Merczi Gábor, a Gundel executive séfje csokorba rendezte a legikonikusabb, az étteremben ma is felszolgált fogások eredeti receptjeit - ebben a kiadványban is megtalálható a fogas Gundel módra .

A GUNDELEKRŐL ÉS GUNDEL MÓDRA KÉSZÜLŐ ÉTELEKRŐL ITT OLVASHATSZ >>> 


Gundel Károly (1883–1956) szeptember 23-án ünnepelné immáron 133. születésnapját. A legendás vendéglősre hagyományosan születésnapi héttel emlékeznek az általa nyitott városligeti étteremben. 

Még több legendás étel történetét találod itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss