Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogadjunk, hogy eddig rosszul fagyasztottad le a kenyeret! Mutatjuk, hogy csináld!

default user icon
MME
Akár saját magad sütöd a kenyeret, akár úgy vásárolod, nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogyan őrizheted meg a cipók, kiflik, zsemlék frissességét megfelelő tárolással. A fagyasztás nemcsak a zöldségeknél, a kelt tészták esetében is tökéletesen működik.

Fagyasztóba tenni a kenyeret több okból is jó ötlet. Egyrészt az otthon sütött kenyerek, csakúgy, mint a kézműves pékáruk tartósítószer nélkül készülnek, így akár már 1-2 nap alatt megpenészedhetnek, fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Másrészt jó érzés minden nap friss pékárut enni, de a hétköznapi rohanásában szinte megvalósíthatatlan feladat a vásárlás (pláne a sütés). Viszont ha bevásárlás, sütés után lefagyasztunk néhányat, a hét bármely napján, reggel vagy akár este is könnyedén friss kenyeret varázsolhatunk az asztalra.

Gondolkodj előre!

Az első lépés annak meghatározása, hogy mennyi ideig fogod a kenyeret a fagyasztóban tárolni. Bármilyen kenyeret, pékárut ugyanis, amit egy hónapon belül felhasználsz, elég egy réteg csomagolóanyaggal beborítani. Ha ennél tovább szeretnéd „elraktározni”, a legjobb, ha dupla rétegű csomagolással óvod meg a kellemetlen szagoktól. 

A lefagyasztott kenyereket, pékárukat ajánlott 3 hónapon belül felhasználni – ennyi idő alatt biztosan nem lesz gond a minőséggel.

Fóliától a szilikonig

A csomagolás egyszerű: egy darab fóliába tekered bele a kenyeret és már kész is vagy, mehet a hűtőbe a szénhidrátbomba! Más anyagok, mint például fagyasztózacskók, újrafelhasználható szilikonos csomagolók is használhatók. A lényeg a légmentes lezárás: ezzel a módszerrel a kenyér megőrzi állagát és ízét.

Ha hosszabb időre tervezed a fagyasztást, mindenképpen kell egy második réteg csomagolóanyag. Ez lehet műanyag fólia, erősebb alumíniumfólia, szilikon zacskó vagy akár egy nagyobb, légmentesen záródó, fagyasztható műanyag doboz is. Ügyelj arra, hogy ezt a réteget is légmentesen zárd le!

A gyorsfagyasztás is működik

A gyorsfagyasztás elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában nagyon egyszerű eljárásról van szó és jól alkalmazható, ha kenyérszeleteket fagyasztanál le. Fogj egy nagy tepsit, és fektesd el benne a szeleteket egy rétegben. Ne zsúfold össze, ne érjenek egymáshoz, mert úgy elveszíthetik a formájukat, vagy egy nagy fagyott kenyérszeletté állhatnak össze. Tedd a fagyasztóba 1-2 órára a tepsit, hogy a kenyér külső rétege megfagyjon és megakadályozza, hogy a szeletek összetapadjanak, majd a fent leírt módszerrel csomagold be a szeleteket és tedd vissza a mélyhűtőbe.

Mi a helyzet az előre csomagolt kenyérrel?

Jó hír, hogy természetesen az előre csomagolt kenyereket is lefagyaszthatod. Mielőtt kiveszed a zacskójából, és más műanyagba helyezed, állj meg egy pillanatra! Rövid ideig tartó tároláshoz megfelelő az eredeti zacskó is – egy kis igazítással. Hogy mire figyelj? Sokszor ezeket a csomagokat műanyag lapocskákkal fogják össze. Hogy megvédd a kenyeret, préseld ki a levegőt a zacskóból, majd ragaszd le a zacskó száját – azaz légmentesíts!

Amint látod, a kenyér lefagyasztása nagyon egyszerű. Ugyanígy a felolvasztás sem lesz gond: egyszerűen vedd ki a kenyeret a fagyasztóból, és hagyd szobahőmérsékleten felolvadni.

Ha nem sikerült a légmentes lezárás, és a fagyasztó hideg levegőjének egy része a csomagolásába került, a kiolvasztás közben nedvesség keletkezhet. Ezt megelőzheted, ha a kenyeret kiveszed a csomagolásból és úgy olvasztod fel.

Kb. 1 óra alatt friss, finom kenyér kerülhet ezzel a módszerrel az asztalodra.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Ezek is érdekelhetnek