Kidagasztjuk a bigát és legalább 24 órát pihentetjük letakarva, egy kiolajozott tálban, a hűtőben.
Másnap a bigát a vízzel, a liszttel és a kovásszal/élesztővel sima tésztává dagasztjuk, majd 15 percet pihentetjük. Hozzáadjuk a sót és magas fokozaton kidagasztjuk, nagyjából 8 perc alatt. Olajozott tálban, letakarva, legalább 1 órát pihentetjük.
A tésztát olajjal átkent deszkára (kb. 40x25 cm) fektetjük és ujjbeggyel, finoman széthúzzuk, vigyázva a pihentetés során kialakult buborékokra.
Elfelezzük és sütőpapírral bélelt sütőlapokra fektetjük. Belenyomkodjuk a feltétet: olajbogyó-rozmaring és szőlő-rozmaring keverék kerül a tésztára, majd ismét 30 percet pihentetjük.
Megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel túlságosan, majd durva szemű sóval megszórjuk.
A focacciát 260 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve tovább dekorálhatjuk rózsára hajtott, levegőn szárított sonkával, sós-borsos, citromos kakukkfűvel ízesített mascarponéval. Forrón tálaljuk.
Nézd meg videón, hogyan készíti Szabi a pék a szőlős olivás focacciát