Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Flódnitorta és mákos-diós bejgli

> 90 perc
rafinált
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához valókat kenyérsütőgépbe teszem, és fél óra alatt összekevertetem, majd kikapcsolom, és fél órát pihentetem.

A töltelékeket egyszerre készítem. Egy-egy hőálló tálba teszem a cukrot, a lekvárt, az aszalványokat, a fűszereket és fél-fél dl forró vizet öntök rá, hogy a cukor felolvadjon. Ezután hozzáadom a többi hozzávalót, és elkeverem. Az állaga sűrű, darabos, morzsalékos.

Az almatöltelékhez az almát megpucolom, lereszelem, meghintem cukorral és fahéjjal, és mikróban 1-2 percet melegítem, és készen van.

Ha a tészta elkészült, akkor elosztom 9 egyforma gombócra. Ebből 3 gombócból lesz a bejglitorta a másik 3-3 a diós- és mákos bejgli.

2 gombócot kinyújtok 3 mm-re, és rányomom a kerek tortaforma (23 cm-es) alját, majd körbevágom késsel, és a vékonyan kikent aljú tortaforma alját kibélelem vele. A másik gombóccal ugyanezt csinálom, ez lesz majd a teteje. A harmadik gombócból kisebb darabokat sodrok és kinyújtom, ezzel bélelem ki a forma oldalát, a maradék tésztából pedig fenyőt, csillagokat szúrok ki.

A flódnitorta összeállítása: A tésztával kibélelt formába beleteszek egy kisebb kerek tálat, és ezt körberakom mákos töltelékkel, (így megmarad a kerek forma) ezután a kinyomkodott almás tölteléket rakom körbe. A mákos töltelékből formázok egy kisebb gombócot, ezt rakom a közepére és a maradék részt diós töltelékkel töltöm ki.

Óvatosan csinálom, hogy a különböző ízek megtartsák a kerek formát.
Kézzel a tetejét elsimítom, majd rárakom a tetejére a korábban kivágott kerek lapot. Az oldalára vékony kis tésztacsíkokat sodrok, hogy meglegyen a pereme is mindenhol. Díszítésként a kiszúrt csillagokkal és fenyővel megrakom a tetejét, tojással lekenem, és 30 C fokos sütőben (vagy meleg helyen) fél órát kelesztem.

Ezután újra lekenem, de most az erkélyre (hidegre) teszem fél órára. Végül a sütőt előmelegítem 170 C fokra, és 40-45 perc alatt szép középbarnára sütöm.

Csak teljes kihűlés után szeletelem.

A bejglikhez a tésztagombócokat téglalap alakúra kinyújtom, megtöltöm töltelékkel, majd feltekerem, és vékonyan kiolajozott tepsibe teszem úgy, hogy ne érjenek össze.

A tetejüket megkenem egész tojással, hagyom ugyanúgy, mint a flódnitortánál 30 C fokon megszáradni fél órát, majd újra lekenem, és hideg helyre (erkélyre) teszem fél órát.

A sütőt előmelegítem 170 C fokra, és megsütöm a bejgliket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss