Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nassolás ellen fahéjat - megoldások égető karácsonyi problémákra

Bevásárlási láz, maratoni ünnepi előkészületek: a karácsonyt megelőző időszak valódi kihívás a szervezet számára. Tippjeink segítségével azonban könnyedén megbirkózhatsz a feladattal!

Kilométereket rohangálunk a legszebb ajándékokra vadászva, a túlfűtött áruházak áru- és embertömegében magasra szökik a vérnyomásunk, esténként pedig, a különféle ünnepi étkek miatt, a gyomrunk jut el a teljesítőképessége határára. A karácsonyi időszak a testünk és a lelkünk számára egyaránt szélsőséges állapot, ezért fokozott odafigyelésre van szükség!

KARÁCSONYI TIPPEK ÉS RECEPTEK >>>
Jéghideg láb

A hangulatos karácsonyi vásárok mindenkit egy kis nézelődésre csábítanak. A lábunkról azonban, amely igen érzékeny a hidegre, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a finom forralt bor kortyolgatása és a mézeskalács majszolgatása közben...

Gyors segítség: Az erős fűszerek ismét lendületbe hozzák a vérkeringést! Valamelyik bódéban bizonyára árulnak pirított chilis mandulát vagy kandírozott gyömbért, ezekből érdemes ott helyben enned egy keveset. Hasonló hatást érhetsz el, ha elfogyasztasz egy sült kolbászt sok mustárral: ennek olajai javítják a vérkeringést, így átmelegítenek, ugyanakkor az immunrendszert is erősítik.

Villámtipp otthonra: A fokozatos lábfürdő is jótékony hatású – kezdd langyos vízzel, egyre emelve a hőmérsékletet.

Ne felejtsd el, hogy az alkohol, a kávé és a nikotin szűkítik az ereket, így még gyorsabban kihűl majd a lábad. A szabadban bánj óvatosan ezekkel az egészségtelen élvezeti cikkekkel!

Rossz vérkeringés

A bevásárlókörút során ki-be rohangálunk az utcáról a meleg áruházakba, a pénztárnál hosszasan várakozunk a vastag télikabátban – nem csoda, ha olykor leesik a vérnyomásunk, és szédülni kezdünk...

Gyors segítség: Enyhe panasz esetén igyál valamit – erről gyakorta megfeledkezünk, miközben úton vagyunk. Ideális a vízzel hígított almalé, hiszen a benne található ásványi anyagok és cukor stabilizálja a vérkeringést. Egy kis sós snack elfogyasztása ugyancsak helyrebillenti a vérnyomást, a mentolos cukorkák pedig enyhítik a szédülést.

Begörcsölt vádli

A kedvesünknek egy, a cipőjéhez illő pulóver, a nővérünknek egy rég áhított könyv az antikváriumból, az édesanyánknak pedig egy váza az új komódra – mire minden ajándékot beszerzünk, kilométereket gyalogolunk, a lábunk legnagyobb bánatára.

Gyors segítség: Ha nehezen bírod a sok gyaloglást, húzz kompressziós harisnyát, és viselj kényelmes, lapos sarkú lábbelit. Télen különösen fontos, hogy melegen tartsd a vádlidat, különben annak izmai gyorsan begörcsölhetnek. A magnézium a legjobb izomlazító ásványi anyag: megtalálod például a dióban, a mandulában vagy az étcsokoládéban.

Közlekedési pánik

Ilyenkor egyszerűen túl sok ember van úton: a tömegközlekedési eszközökön és az utcákon is hömpölyög a tömeg. Emiatt úgy érezzük, a szívünk egyre gyorsabban ver, nehezebben kapunk levegőt, és semmit sem szeretnénk jobban, mint kijutni ebből az idegesítő áradatból, de csak nem jutunk előrébb. Érezzük a pánikroham fenyegető közelségét…

Gyors segítség: Lélegezz tudatosan, nyugodtan. Stressz esetén folyamatosan levegő után kapkodunk, aminek az a következménye, hogy túl sok oxigén kerül a vérbe, és hiperventillálunk.

Megszállott nassolás

Tulajdonképpen csak egy kekszet szerettél volna enni, majd még egyet, aztán természetesen az utolsót, míg végül az egész tányért kiürítetted? Az édesség iránti vágyad mostanában szinte önálló életet él?

Gyors segítség: A fahéj megszabadíthat az állandó nassolási kényszertől! Keverj belőle 1 teáskanálnyit a kávédba, a kakaódba vagy a joghurtodba, hiszen nemcsak az íze kellemes, hanem a vércukorszintet is csökkenti. Márpedig ez az édességek elfogyasztása után jelentősen megemelkedik – mivel azonban egy idő után hirtelen lecsökken, ismét éhesnek érzed majd magad.

A vaníliaillat is bizonyítottan gátolja az éhségérzet kialakulását. Az pedig, aki evés után rögtön fogat mos, valószínűleg már nem fog repetázni.

Kimerültség

Végre kezdődhetne az ünneplés, hiszen mindent beszereztél, előkészítettél és feldíszítettél – ám közben sajnos minden energiád elfogyott...

Gyors segítség: Helyezz narancshéjdarabokat a fűtőtestekre. A citrusos illat egyszerre nyugtat és energetizál, nem csoda, hogy az aromaterapeuták még a depresszió ellen is bevetik a narancsot. Szintén segít, ha veszel egy nem túl forró rozmaringos fürdőt, ez ugyanis energiával tölt majd fel.

A feszült idegeknek tápanyagra van szükségük: magas magnézium- és B-vitamin-tartalmuknak köszönhetően a teljes kiőrlésű és a tejtermékek ideálisak erre a szerepre.

Egy kiadós séta is helyrehoz majd! Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy amikor nagyon fáradtnak érzik magukat, egyáltalán nem mozognak, pedig a tétlenségtől csak még kimerültebbek lesznek. A friss levegőn te is gyorsan új erőre kaphatsz – így az idei lehet az ünnepek legszebbike!

 HASZNOS TIPP, HOGY TÉLEN IS TELE LEGYÉL ENERGIÁVAL! >>> 
6 OLCSÓ ÉS SZUPEREGÉSZSÉGES ÉTEL, AMIT MINDEN NAP ENNED KELLENE! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss