Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Finomságok grízből

default user icon
SB
A gríz alapfelszerelés minden gyerekes család konyhájában, hiszen belőle készül a tejbegríz és a grízes tészta is. Azért ne ragadjunk le ezeknél, készítsünk grízből basboussát és halvát is.
Mi a búzadara?

A búzadara - más néven gríz - a lisztnél durvábbra őrölt gabonamag. Ennek is létezik teljes kiőrlésű változata, sőt az igazán egészségcentrikusak tönkölybúzából is megvásárolhatják. Mivel olcsó alapanyag, rendszeresen használjuk, de bátorítanánk benneteket, hogy ne ragadjatok le a mindenki által unalomig ismert ízeknél.

Grízes édességek

Grízből rengeteg finomság készül. Minden gyerek kedvence a tejbegríz, ott van a grízes tészta és persze a grízes süteménybe való krémek, mint például ennek a meggyes-mákos tortának grízes krémje. Tölthető réteslapba, és készíthető különleges formákban grízpudingként is, de erről később.

Tejbegríz

Első helyen mindenki a tejbegrízt említi, ha grízes finomságokról van szó, főleg a gyerekek imádják. A „pontjó” állagú tejbegrízhez fél liter tejhez négy csapott evőkanál grízt tegyünk, de az arányok mindenkinél változnak. Csak akkor édesítsük cukorral vagy mézzel, mikor már a gríz megdagadt, és feltétlenül adjunk hozzá igazi vaníliát és egy kis reszelt citromhéjat, csipet sót és egy kanál vajat. A tejbegríz finom melegen, hidegen, langyosan, kakaóval, lekvárral, szörppel is. Tálalhatjuk étcsoki darabokkal és finom fűszerekkel is.

Különleges a mákos tejbegríz és a tojással készülő habos változatot is érdemes kipróbálni. A keményebbre készülő sűrűbb fajtáját sokan megbolondítják, így készülhet el a rántott tejbegríz.

Grízes tészta

A grízes tésztához egy kis vaj kell, gríz és szélesmetélt. A grízt meg kell pirítani, majd vízzel felönteni, közben a tésztát kifőzni, igazán nem bonyolult étel. Sokan sós változatban is szereik,  lekvár helyett ecetes uborkával és kenyérrel eszik.

És a többi grízes

A tejbegrízből készülhet puding is, egyik szakácsfiúnk zseniális csokis változatot készít belőle, de kipróbálhatjuk a narancsos grízpudingot is (a képen mangós kókuszos). A grízpudinghoz minden gyümölcs megy, készíthetjük mangóval és kókusszal is. A sima tejbegríz is variálható kis mákkal, egészen elképesztően finom és kimondottan olcsó desszert, akár lekvárral, akár friss gyümölcsszósszal kínáljuk.

Grízes édességek külföldön

Szinte minden arab országban fogyasztják a basboussa nevű kókuszos, pisztáciás süteményt, igazán nagyon finom, kóstoljátok meg vagy ezt vagy ezt. A görögök, törökök és balkáni népek kedvence a halva, melyet olajos magvakkal megszórva, de fahéjjal, citromlével is tálalnak.
Egy csavart belevíve kell elkészíteni a törökök pirított grízes csodáját, az irmik helvasit, ezt minden tejbegríz fanatikusnak ki kell egyszer próbálnia.

Grízes, de nem édes

Az egyik legismertebb levesbetét a grízgombóc, mely akár zöldség, akár húsleveseket is elvarázsol. Krémlevesekhez nagyon finom a kaporral és búzadarával készített túrógombócka. Burgonyakroketthez használhatunk grízes lisztet.  Búzadarából készül a kuszkusz is, kuszkuszból pedig rengeteg finomság.


A bulgur is búzadara vagy töret, ebből is fantasztikus köretek készülhetnek, ha eddig nem ismertétek mindenképpen próbáljátok ki. A kukorica darálmányából készül a polenta vagy a puliszka, amiről itt olvashattok.

Citromos-grízes sütemény

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
1 teáskanál vaj a formához
50 dkg gríz
5 bio citrom
50 dkg 3,5 %-os joghurt
4 db tojás
30 dkg cukor
1 csomag sütőpor
3-4 evőkanál kókuszreszelék


Elkészítés:

1. Egy szögletes formát (25x25 vagy 26 centis átmérőjű kerek formát) kivajazunk, kevés grízzel megszórunk. A többi vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, 2 citrom héját lereszelünk, 5 citrom levét kifacsarunk.
2. A joghurtot a tojásokkal, 10 dkg cukorral és a citromhéjjal összekeverjük, beleöntjük a vajat, utána a sütőporral összekevert gríz kerül bele, végül alaposan ismét összekeverjük. Beleöntjük a formába, és 180 C-fokon, a középső sínen 40-45 percig sütjük, míg szép arany színű lesz a teteje.
3. Közben 2 dl citromlevet 2 dl vízzel és 20 dkg cukorral egy lábasban felfőzünk, és 5 percig fedő nélkül forraljuk. Langyosra hűtjük, majd a megsült, még forró süteményre azonnal ráöntjük.
4. A süteményt a formában hagyjuk lehűlni, majd kókuszreszelékkel megszórva tálaljuk.

Kakaós-diós gríztorta

Hozzávalók:
25 dkg gríz
25 dkg méz
10 dkg feketeáfonya lekvár
7 tojás
6 dkg dióbél
5 dkg cukrozott narancshéj
2 evőkanál rum
fél mokkáskanál szalalkáli
2 dkg kakaópor

Elkészítés:

1. A tojások sárgáját habosra keverjük a mézzel, hozzáadjuk az apróra vágott narancshéjat és a szalalkálit. A masszát kétfelé osztjuk.

2. Az egyik részbe belekeverjük a kakaót, a rumot, a gríz felét és a kemény habbá vert tojásfehérje felét. A másik részhez adjuk a darált
diót, a maradék tojáshabot és grízt.

3. A kétféle masszát váltakozva belerétegezzük egy kerek tortaformába, és forró sütőbe közepes tűznél kisütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, és
megtöltjük az áfonyalekvárral. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss